Проспер Тірон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проспер Тірон
Народився близько 390
Аквітанія
Помер бл. 455
Рим
Країна Стародавній Рим
Діяльність письменник, церковний діяч
Вчителі Аврелій Августин
Знання мов латина
Magnum opus epitaphium haereseond, Ad coniugem suamd, epigrammatad, Q105966444?, carmen de providentiad, Carmen de ingratisd і Chronicled
Конфесія християнство

Проспер Тірон або Святий Проспер (лат. Prosper Tiro, близько 390 — бл. 455) — церковний діяч, поет, письменник та історик часів Римської імперії.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у провінції Аквітанія. Здобув освіту в Массілії (сучасний Марсель). Про молоді роки мало відомостей. У 429 році почав листування з Аврелієм Августином, став учнем останнього. Підтримував Августина у боротьбі з пелагіанством, захищав вчення про благодать і призначення Августина. У 431 році переїхав до Риму, де познайомився з папою римським Целестином I, якого просив посилити боротьбу з єретиками.

У 440 році Проспер назавжди оселився в Римі, де став особистим секретарем папи Льва Великого. Просперу Тірону приписують авторство низки документів Льва Великого, зокрема відомо послання до Флавіана. Помер приблизно у 455 році, можливо під час захоплення Риму вандалами.

Творчість[ред. | ред. код]

Проспер Тірон є автором близько 20 творів. У доробку Проспера Тірона переважають полемічні твори. Найвідомішими є віршовані поеми у віршах «Проти невдячних» та «Поема на Божественне Провидіння», праця, складена прозою — «Про звернення всіх поган». Ці твори були написані на захист Августина і проти його супротивників — пелагіан. Цікавою є збірка «Сентенції та епіграми», що складається з 92 максим та 106 епіграм моралізаторського напрямку.

Важливим для історії твором Проспера є «Короткі хроніки» (Epitome Chronicae), в яких він описав свій час, спираючись на особисті спостереження та документи. Вони охоплюють період з 379 до 455 рік. Цінними є відомості щодо війн римлян з гуннами, стосовно володарювання імператора Валентиніана III.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alexander Yoon Hwang: Prosper of Aquitaine: A Study of His Life and Works. Washington 2009. (англ.)