Просування (маркетинг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Просування)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Просування (англ. promotion) — один з чотирьох елементів маркетинг-міксу, який забезпечує передачу споживачу певної інформації про товар, його переваги, сподіваючись на зворотній відгук у вигляді відвідання торгової точки, звернення до консультанта-продавця чи врешті-решт акту купівлі.

Застосовується як синонім до поняття маркетингова комунікація (англ. marketing communication), який останнім часом отримав ширшого розповсюдження[1].

Зокрема, в бізнес-літературі іноді використовується словосполучення «просування на ринок», під яким розуміють процес виходу на ринок[2][3]. Така багатозначність трактування терміну робить доцільнішим використання у фаховій літературі саме однозначно зрозумілого поняття «маркетингова комунікація», крім випадків коли пояснюється сутність концепції 4P, автор якої Джером Мак-Карті у 1960 р. у своїй книзі «Основи маркетингу» в популярній формі використав саме слово Promotion для визначення одного з її елементів[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Носов Д. О. Просування товару чи комунікація зі споживачем: до питання розбіжності щодо трактування термінів у маркетингу / Д. О. Носов, А. П. Румянцев // Актуальні проблеми економіки та управління. — 2008. — Vol. 2.
  2. Баскакова М. Ю. Вибір стратегії просування на ринок нової продукції / М. Ю. Баскакова // Проблеми науки. — 2007. — No. 4. — С. 18-24.
  3. Ілляшенко С. М. Застосування web-технологій для формування іміджу внз і їх підрозділів та просування на ринку освітніх послуг / С. М. Ілляшенко // Проблеми і перспективи ринково-орієнтованого управління інноваційним розвитком. — С. 183–193.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Маркетинг (I. Навчальний посібник. II. Збірник вправ) / Л. А. Мороз, Н. І. Чухрай; Держ. ун-т «Львів. політехніка». Ін-т підвищ. кваліфікації та перепідгот. кадрів. — Л., 1999. — 243 c. — Бібліогр.: 25 назв.
  • Примак Т. О. Трансформаційні перетворення рекламного креативу в Україні: Науково-практичне видання. — К.: КНЕУ, 2011. — 190 с. ISBN 978-966-483-514
  • Психологія реклами: навчальний посібник / В. А. Гупаловська. — Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. — 384 с.