Протопоп Валентина Ростиславівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Протопоп Валентина Ростиславівна
Народження 4 січня 1959(1959-01-04) (65 років)
Древині, Іваничівський район, Волинська область, Українська РСР, СРСР
Навчання Московський народний університет образотворчого мистецтва
Діяльність художниця

Протопоп Валентина Ростиславівна (* 1959) - українська художниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 4 січня 1959 року, проживає в селищі Іваничі. В дитинстві Валентина тяжко захворіла, з часом хвороба позбавила її можливості обходити себе. Прикута до до ліжка з 13 років, одначе світ для неї не обмежується рідною домівкою — завдяки талантам, котрим щедро наділила доля її.

Використовує як талант уміння бачити прекрасне у звичайному та буденному — вишиває, випалює пейзажі на дереві, малює. З чималими зусиллями здобула заочно середню освіту, пізніше закінчила також заочно Московський народний університет образотворчого мистецтва.

Творчість[ред. | ред. код]

Її вишивані рушники, серветки, графічні малюнки неодноразово були представлені на районних виставках, представляли творчість району на творчому звіті в області.

Протягом багатьох років її графіка друкувалась на сторінках газет «Сільські вісті», «Волинь», районної газети «Колос».

У квітні 2008 року в Києві — Музей гетьманства — функціонувала виставка «Художники „Сільських вістей“», в рамках якої виставлялись роботи і Валентини Протопоп.

В листопаді 2012 року до Міжнародного дня інвалідів у Волинському краєзнавчому музеї експонувалася виставка майстрині народного мистецтва «Графіка Валентини Протопоп». Були представлені пейзажі та роботи на релігійну тематику, перед тим її роботи виставлялися в цьому музеї 2002 року.

Творами Валентини Протопоп проілюстровано книги

Творчість дає Валентині снагу, віру в свій талант, окрилює. Двері її дому завжди відкриті для людей. Талановита, ніжна душею і сильна духом, вона зігріває людські серця своїм теплом, засіває їх добром. Чимало її картин помандрували до волинян, які проживають у Великій Британії, Канаді.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Газета «Сільські Вісті»

Джерела[ред. | ред. код]