Професор Ікс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Професор Ксав'єр
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют перший випуск "Людей-Ікс", вересень 1963.
Автор(и) Стен Лі, Джек Кірбі
Характеристики
Вид Мутант
Зріст 181 см
Вага 86 кг
Псевдоніми Професор X, Натиск, Чоловік Імператриці, Засновник, Ікс, Воєначальник, Лисий Фенікс
Громадянство США
Актор Патрік Стюарт і Джеймс Мак-Евой
Команди й організації
Люди Ікс
Союзники
Іллюмінати, Genoshan Excalibur, Cadre K, Імперія Ші'ар, Starjammers, Дванадцять
Вороги
Братство Мутантів, Апокаліпсис, Злидень

Професор Ікс (англ. Professor X), справжнє ім'я Чарльз Френсіс Ксав'єр (інакше Ксав'є та Зав'єр) (англ. Charles Francis Xavier) — вигаданий супергерой з коміксів американського видавництва Marvel Comics, відомий як лідер і засновник Людей-Ікс. Створений письменником Стеном Лі та художником Джеком Кірбі на основі зовнішності американського актора Юла Бріннера, він з'явився на світ у першому випуску Людей-Ікс у вересні 1963.

Освіта: Науковий ступінь з генетики, біофізики, психології й антропології

Протягом всієї історії в серії коміксів, Ксав'єр — інвалід з паралізованою нижньою частиною тулуба. Однак, він успішно компенсує цей недолік користуючись з потужного інтелекту і телепатичних здібностей. Професор — науковий геній з надлюдською здатністю обробляти інформацію. У світі Marvel він авторитет з генетики, мутацій і псіоніки.

Позиція Ксав'єра — відстоювання прав мутантів мирними методами, пошуки шляхів співіснування мутантів і людей, а також захист суспільства від мутантів-екстремістів, в число яких входить і старий друг Професора — Магнето. Ксав'єр заснував Інститут для Обдарованих Підлітків (пізніше перейменований в «Інститут Ксав'єра»), де він навчає мутантів контролювати свої сили. Перша група студентів цього інституту стала першими Людьми-ікс.

Ксав'єр часто виступає громадським борцем за права мутантів, а також є авторитетом, до якого більшість персонажів Marvel звертається за порадами у справах мутантів. Тривалий час Чарльз приховував від суспільства свою власну приналежність до числа мутантів і своє лідерство в команді Людей-Ікс.

Сили і здібності[ред. | ред. код]

Професор Х володіє сильними здібностями телепата: він може читати думки, викликати ілюзії, тимчасовий параліч, втрату пам'яті про будь-яку подію або повну амнезію, посилати дуже сильні психічні хвилі, а також відчувати присутність інших мутантів-телепатів у невеликому радіусі.

Разом з Магнето, Професор Х придумав і сконструював систему Церебро — суперкомп'ютер, поміщений у спеціальній кімнаті, здатний знаходити мутантів на величезній території. Міць Церебро посилюється, коли з'єднується з телепатичного здатністю Ксав'єра або іншого мутанта.

Біографія[ред. | ред. код]

Історія за версією Ultimate[ред. | ред. код]

Розшукує та знаходить мутантів, які не вміють контролювати свої здібності, та запрошує їх до свого інституту. Після порятунку Людьми Ікс дочки президента, домовляється з президентом про зупинку проєкту «Вартові»[1]. У сутичці з Магнето, перетворює його на великий магніт і висаджує в небі [2]. Захоплений «Зброєю X». Після того, як братство напало на базу, полковник Райт поранив його[3]. Магнето вбив його під час подій Ультиматуму. [4]

Мультсеріали[ред. | ред. код]

  • Люди Ікс Тут Ксав'єр, на відміну від коміксів, пересувається не в інвалідному візку, а в антигравітаційному напівкріслі-напівстолі.
  • Люди Ікс: Еволюція: Є одним з основних героїв. Тут його озвучує Девід Кей, який озвучує і Апокаліпсиса.
  • У мультсеріалі Росомаха і Люди Ікс Ксав'єр лежить в комі і прокидається тільки через 20 років. Він періодично зв'язується з командою через Церебро, але в основному діє як союзник Людей Ікс Майбутнього. Вони приробили до його спинного мозку якийсь імплантат, який повернув йому можливість ходити.

Фільми[ред. | ред. код]

У фільмах Люди Ікс, Люди Ікс 2, Люди Ікс: Остання битва, Люди-X: Росомаха, Росомаха, Люди Ікс: Дні минулого майбутнього, Лоґан: Росомаха Чарльза грає Патрік Стюарт. Як і в коміксах, він пересувається в інвалідному кріслі та має телепатичні здібності. У третій частині він гине від руки Джини Грей, захопленої Феніксом, однак після титрів показано, що він переселив свій розум в тіло свого брата-близнюка. У четвертому фільмі він ще не прикутий до інвалідного крісла, і його роль обмежена порятунком юних Емми Фрост і Циклопа з Острова.

У фільмах Люди Ікс: Перший Клас та Люди Ікс: Дні минулого майбутнього ще молодого Ксав'єра грає Джеймс МакЕвой. Він представлений лідером перших Людей Ікс і другом молодого Маґнето.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ultimate X-men # 6
  2. Ultimate X-men # 7
  3. Ultimate X-men # 12
  4. Ultimatum # 3

Посилання[ред. | ред. код]