Профспілковий клінічний санаторій «Хмільник»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Профспілковий клінічний санаторій «Хмільник»
Центральний в'їзд санаторію.
Країна Україна Україна
Курортний регіон м. Хмільник, Вінницька область
Основний вид діяльності лікування захворювань органів опори та руху, нервової, серцево-судинної, ендокринної систем, шкіри, статевих органів у жінок та чоловіків. Реабілітація хворих після інфаркту міокарда, мозкових інсультів, з цукровим діабетом, відновлення після ковіду.
Рік створення 1961
Місткість 700
Період функціонування цілорічний
Мінеральна вода радоново-вуглекисла гідрокарбонатно-хлоридно-натрієво-кальцієва мінеральна вода
Адреса 22003, вул. Курортна, 2, м. Хмільник, Вінницька обл.
Сторінка в інтернеті khmilnyk-zdrav.com.ua

Профспілковий клінічний санаторій «Хмільник» — найпотужніший лікувально-реабілітаційний заклад курорту Хмільник, розрахований на 700 місць. В санаторії лікують хворих з недугами суглобів та хребта з використанням радонотерапії.

Розташування[ред. | ред. код]

Хмільник – один з найвідоміших бальнеологічних курортів України та Європи. Знаходиться на південному заході Вінницької області, в 67 км від м. Вінниці. Місто Хмільник розташоване у чашовидній улоговині на невеликому острові, що утворюється двома рукавами Південного Бугу. Клімат - помірно-теплий, м'який, без різких коливань температури, за санітарно-гігієнічними нормами відповідає так званій "зоні комфорту".

Координати GPS: 49,528000° N, 27,940700° E.

Профспілковий санаторій "Хмільник". Відкритий басейн з аквазоною.

У профспілковому санаторії "Хмільник" є все необхідне для лікування, реабілітації й відпочинку: унікальні за складом радонові мінеральні води, поклади лікувальної торф'яної грязі, сприятливий клімат, чисте високоіонізоване повітря, близькість річки й великих лісових масивів, мальовничий лісопарк.

Історія створення[ред. | ред. код]

Санаторій відкрито 19 травня 1961 [1] [Архівовано 25 лютого 2021 у Wayback Machine.]. Одним із перших головних лікарів був С.П. Мовчан. З приходом до керівництва заслуженого лікаря України В.М. Чорного розгорнулось капітальне будівництво нових спальних корпусів, поліклінічного комплексу, палацу культури, котельні. Санаторій профспілок перетворився на потужний оздоровчий заклад СРСР з 1000-м ліжковим фондом.

Згодом санаторій «Хмільник» очолив кандидат медичних наук, Заслужений лікар України П.М. Гунько, який продовжував зміцнювати лікувально-діагностичну базу оздоровниці, освоювати нові свердловини радонової води, будувати житло для співробітників.

На початку 1990-х років, у період загальної економічної нестабільності в державі, санаторій перебував у кризовому стані. Перед новим керівництвом «Хмільника» в особі кандидата медичних наук, Заслуженого лікаря України П.В. Думіна постала проблема реорганізації закладу, реконструкції корпусів, устаткування новітньою медичною апаратурою. За кілька років було створено реабілітаційні відділення — для хворих після інсульту та діабетичне.

У серпні 2000 санаторію надано статус клінічного. «Хмільник» є базою для підготовки студентів Вінницького національного медичного університету.

Нині директором санаторію є доктор економічних наук, кандидат медичних наук, професор, Заслужений лікар України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Олександр Олександрович Галаченко [1].

Природні лікувальні фактори[ред. | ред. код]

Винятковість санаторно-курортного комплексу санаторію «Хмільник» полягає у використанні низки сприятливих природних факторів — радонової води[2], торф'яної грязі, Збручанської мінеральної води (типу Трускавецької), озокериту та лікувального клімату, котрі за умов комбінації з методами традиційної й нетрадиційної медицини справляють максимальний цілющий ефект.

Спеціалізація санаторію[ред. | ред. код]

Базовим методом лікування більшості недуг є радонотерапія[3] . Радонова вода в санаторії з успіхом використовується в терапії патологій опорно-рухового апарату, нервової, серцево-судинної, ендокринної систем, гінекологічних, урологічних, дерматологічних, стоматологічних захворювань, розладів обміну речовин [2] [Архівовано 9 грудня 2018 у Wayback Machine.] .

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "https://youcontrol.com.ua/catalog/executives/h/halachenko-oleksandr-oleksandrovych/manager/ [Архівовано 24 травня 2021 у Wayback Machine.]"
  2. Характеристика радонової мінеральної води санаторію Хмільник - Пацієнтам - Офіційний сайт Санаторій Хмільник профспілковий. khmilnyk-zdrav.com.ua. Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 9 березня 2021.
  3. РАДОНОТЕРАПИЯ. profbeckman.narod.ru. Архів оригіналу за 30 липня 2020. Процитовано 9 березня 2021.