Проходка в бурінні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проходка в бурінні (рос. проходка в бурении; англ. drilling meterage; нім. Abteufen n, Niederbringen n, Durchbohren n im Bohren; Bohrfortschritt m) — основний показник, що характеризує обсяг бурових робіт у натуральній формі. Включає всі пробурені метри по всіх свердловинах, що пробурені в даному періоді, за винятком буріння «другим стовбуром», що являє собою виправлення браку в бурінні. При плануванні та обліку проходку показують окремо за метою і способами буріння, окремо буріння на нафту і газ, за типами доліт, інтервалами, видами проходки та ін.

ПРОХОДКА В БУРІННІ ЗВЕДЕНА[ред. | ред. код]

ПРОХОДКА В БУРІННІ ЗВЕДЕНА — показник, що характеризує обсяг робіт бурового підприємства з врахуванням різниці показників за метою буріння і визначається додаванням проходок за метою буріння, скоригованих через співвідношення швидкостей буріння — проходки в експлуатаційному і розвідувальному бурінн та комерційної швидкості експлуатаційного і розвідувального буріння.

ПРОХОДКА В БУРІННІ УМОВНА[ред. | ред. код]

ПРОХОДКА В БУРІННІ УМОВНА — умовна одиниця вимірювання обсягу проходки, що має заздалегідь встановлену постійну трудомісткість буріння. Перерахунок фізичних метрів проходки в умовні дає змогу забезпечити відносне зіставлення показників по свердловинах і групах свердловин з різною трудомісткістю буріння при аналітичних розрахунках. За основу умовного метра береться нормативна трудомісткість буріння одного фізичного метра в певному інтервалі, що й вважається еталоном. Перерахунок фізичних метрів в умовні проводиться з допомогою системи коефіцієнтів трудомісткості, що визначаються по окремих інтервалах глибин.

Ізоляція водоносних горизонтів[ред. | ред. код]

Серед необхідних заходів проходки свердловини потрібно вважати ізоляцію водоносних горизонтів, їх тампонаж, що має уберегти їх від забруднення. Відповідно, для цих цілей повинен використовуватися високоякісний тампонажний цемент; ми повинні мати уявлення про тампонажний розчин, що містить крім цементуючої маси ще й різні добавки (шлак, крейда тощо), іноді хімікати і води, які використовуються для утворення кріплення свердловини.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  • Бойко В. С., Бойко Р. В. Тлумачно-термінологічний словник-довідник з нафти і газу. Тт. 1-2, 2004—2006 рр. 560 + 800 с.
  • Білецький В. С. Основи нафтогазової справи / В. С. Білецький, В. М. Орловський, В. І. Дмитренко, А. М. Похилко. — Полтава: ПолтНТУ, Київ: ФОП Халіков Р. Х., 2017. — 312 с.