Прітхвірадж III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прітхвірадж III
Народився 1159[1][2] або 1166[3]
Аджмер, Індія
Помер 1192
Газні, Афганістан
Діяльність політик
Титул Samratd
Посада імператор
Конфесія індуїзм
Рід Чахамани Шакамбхарі
Батько Сомешвара Чаухан
Діти Говіндараджа IV
Пам'ятник Прітхвіраджу III в Аджмері

Прітхвірадж III або Прітхвірадж Чаухан (1166—1192) — магараджа з індуської раджпутської династії Чаухан, що правив великим царством на півночі Індії в другій половині 12 століття.

Життєпис[ред. | ред. код]

Старший син Сомешвари і Карпурадеві, доньці Нарасімхадеві Калачура, магараджахіраджи Чеді. Прітхвірадж Чаухан був передостаннім індуським правителем на троні Сакамбхарі. За легендою був правителем Делі (останнім був Хему Вікрамадітья). Насправді там панував Прітхвіпала з династії Томар, що був васалом Прітхвіраджа III.

Він успадкував трон 1169-го у віці 20 років і правив з двох столиць — Аджмера і Делі. Його царство охоплювало території сучасних штатів Раджастан і Хар'яна, під його керівництвом раджпути ефективно протистояли мусульманській агресії. Історія таємної втечі Прітхвіраджа Чаухана з Сам'юктою, дочкою Джаячанда, раджі Каннауджа з династії Ґахадвала, у 1175 році зараз є популярною романтичною розповіддю та темою епічної поеми Прітхвірадж Расо, написаною придворним поетом Прітхвіраджа Чандом Бардаєм.

Прітхвірадж Чаухан успішно розбив війська афганського правителя Мухаммада Ґхорі у Першій тараїнські битві в 1191 році, але загинув під час Другої тараїнської битви наступного року. В результаті битва була програна для індусів, а Делі перейшов під контроль мусульманських правителів. Втім його син Говіндараджа IV зумів зберегти частину володінь.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]