Псковська республіка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Псковське князівство)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Псковська республіка
Дата створення / заснування 1348
Офіційна мова церковнослов'янська мова
Континент Європа
Країна Псковське князівство
Столиця Псков
Форма правління змішана форма правлінняd
Мова комунікації Давньопсковський діалект
Час/дата припинення існування 1510
Мапа розташування
Економіка теми господарство Псковської республікиd
CMNS: Псковська республіка у Вікісховищі
Псковщина приблизно 1400 року.

Пско́вська республіка — держава зі столицею в Пскові. Розташовувалася на території сучасної Псковської області Російської федерації. У 10141036 роках існувала як самостійний уділ Новгородської республіки. До 1136 року керувалася посадниками великого князя київського. Згодом знову було підпорядковано Новгороду як удільне князівство. З 1348 року стала самостійною республікою. 1510 року приєднана до Московського князівства. Також — Псковська земля, Псковська держава, Псковська республіка.

Опис[ред. | ред. код]

Псковське віче

Після роздроблення Київської Русі в XII столітті Псков із прилеглими до нього територіями по річці Великій, озерах Чудському й Псковському і річці Нарові ввійшов до складу Новгородської феодальної республіки.

У XIII столітті значення Псковської землі зросло у зв'язку з участю псковичів у боротьбі проти Лівонського ордену в 1240 і 1242 роках.

З середини 13 століття вона стала фактично самостійною. Відокремлення Пскова оформив Болотовський договір 1348 року, за яким новгородські бояри відмовлялися посилати у Псков своїх посадників.

Основним заняттям псковичів були землеробство, рибальство, ремесла, торгівля. Псков був одним з найбільших ремісничо-торговельних центрів регіону. Соціальні відносини, що склались у Псковській республіці, відображає Псковська судна грамота. Псков був значним центром літописання (Псковські літописи).

Найвищим органом влади було віче.

У 1510 році Псковська республіка захоплена Московією.

Князі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Войтович 2000.

Джерела та література[ред. | ред. код]