Публій Сульпіцій Гальба Максим

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Сульпіцій Гальба Максим
лат. Publius Sulpicius Galba Maximus
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер після 193 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний та військовий діяч
Учасник Перша Македонська війна і Друга Македонська війна
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 211 та 200 роки до н. е.
Рід Сульпіції
Батько Сервій Сульпіцій Гальба
Мати невідомо
Брати, сестри Сервій Сульпіцій Гальба і Gaius Sulpicius Galbad
У шлюбі з невідомо і невідомо
Діти Сервій Сульпіцій Гальба

Публій Сульпіцій Гальба Максим (Publius Sulpicius Galba Maximus; ? — після 193 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, дворазовий консул 211 та 200 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Сульпіціїв. Про молоді роки немає відомостей.

У 211 році обрано консулом разом з Гней Фульвій Центумал. Спільно з колегою організував захист Риму від наступу військ Ганнібала, який рушив на столицю республіки.

У 210 році до н. е. очолив римські війська у Першій македонській війні. Висадився в Іліріку, після чого зайняв м. Навпакт, що стало базою Публія Сульпіція Гальби. До 208 року до н. е. з перемінним успіхом боровся проти македонського царя Філіпа V. Того ж року об'єднав римський флот з флотом союзного пергамського царя Аттала I. Спільними зусиллями вони захопили о. Егіну, низку міст на о. Евбея та Локриді. У 206 році до н. е. повернувся до Риму.

У 203 році до н. е. призначено диктатором для організації нових виборів консулів. У 200 році до н. е. обрано вдруге консулом, цього разу разом з Гаєм Аврелієм Коттою. Був ініціатором нової війни з Македонією, підтримавши при цьому клопотання Пергаму, Родосу та Афін. На чолі військ висадився на Керкірі, звідки почав діяти проти царя Філіпа V. У 199 році до н. е. в результаті запеклої битви при перевалі Еордаї Публій Сульпіцій Гальба завдав поразки македонянам. Після чого переконав Етолійський союз приєднатися до Риму в його війні з Македонією. У 198 році до н. е. Публій Сульпіцій Гальба повернувся до Риму.

У 196 році до н. е. увійшов до складу сенатської делегації, яка займалася питання облаштування справ у Греції та встановленням нових стосунків з переможеною на той час Македонією. У 193 році до н. е. очолив перемовини з сирійським царем Антіохом III, але вони не мали результату. По поверненню до Риму Луцій Сульпіцій Гальба виступив за початок війни проти Сирії. Подальша доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Broughton, T. Robert S., The Magistrates of the Roman Republic, Vol I (1951) (англ.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic