Пульпіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пульпіт
Спеціальність стоматологія і endodonticsd
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 DA09.0
МКХ-10 K04.0
DiseasesDB 29367
MeSH D011671
SNOMED CT 32620007

Пульпіт — гостре або хронічне запалення судинно-нервового пучка зуба (пульпи) через проникнення в неї бактерій з каріозної порожнини зуба. Внаслідок запального процесу нервові закінчення, яких багато в пульпі, травмуються її збільшеним об'ємом і продуктами життєдіяльності бактерій (токсини), через що виникає гострий біль. З поширенням процесу на всю тканину пульпи і/або появою гною больові відчуття набувають характеру пульсації, особливо (що типово для дифузного пульпіту) посилюючись у нічний час з іррадіацією в різні відділи щелепно-лицевої ділянки. Як окремий випадок виділяється калькульозний пульпіт. Як такий, що виникає без бактерій, внаслідок механічної травми, нанесеної пульповими каменями (петрифікатами) та перебігає асептично. Також можливий пульпіт унаслідок потрапляння інфекції через кореневий канал з кістки, куди вона потрапила з сусіднього зуба, кисти, гайморової пазухи чи внаслідок сепсису. У такому випадку розвинеться пульпіт в зубі без карієсу.

Класифікація[ред. | ред. код]

У сучасній стоматології розрізняють декілька класифікацій захворювань пульпи зуба:

За поширенням: вогнищевий, який характеризується початковими явищами захворювання, при якому больові явища тривають від 10 до 30 хвилин після подразнення. Дифузний пульпіт характеризується залученням у запальний процес всієї пульпи зуба. Больові явища після нанесення подразника тривають понад 30 хвилин. Часто буває нічний біль або біль без подразника. Можлива іррадіація болю у різні ділянки щелепи.

За перебігом поділяють на гострий, який у свою чергу буває серозним та гнійним. Різниця між якими виявляється наявністю гною в пульпарній камері зуба, а також в інтенсивності больових явищ. Хронічні пульпіти поділяють за перебігом хронічного процесу на фіброзний, що характеризується фіброзною дисплазією, тобто заміною тканин пульпи на сполучну тканину, що клінічно проявляється незначною кровоточивістю при зондуванні та безсимптомним перебігом. Гіпертрофічний, який проявляється у вигляді поширення пульпової тканини за межі порожнини зуба, а деколи й каріозної порожнини. Значною кровоточивістю при зондуванні та больовими явищами при дотику. Гангренозний, який фактично є гнилісним руйнуванням, гангреною пульпи зуба, з клінічно видимою відсутністю тканин пульпи, неприємним запахом та малосимптомним перебігом. І ще як окрему форму виділяють пульпіт, ускладнений перифокальним періодонтитом, що проявляється поширенням процесу в навколозубні тканини (періодонт) та кістки та болем при накушуванні на зуб.

Лікування[ред. | ред. код]

Боротьба з болем домашніми засобами є малоефективною. Самолікування — неможливе. Деструктивний процес, що продовжується, руйнуючи перемичку між пульповою камерою і дном каріозної порожнини створює умови для вільного сполучення між ними й тим самим для безперешкодного відтоку гною від пульпи в каріозну порожнину, а потім у порожнину рота. З послабленням внутрішньопульпарного тиску на нервові закінчення біль стихає, даючи привід для помилкового уявлення про припинення захворювання. І легковажне відношення до долі зуба зазвичай є причиною виникнення, як ускладнення пульпіту, ускладнення — гострого періодонтиту. Тому безумовне звернення до стоматолога, навіть при зникненні болю, запобіжить його розвитку і підвищить шанси зберегти зуб.

Лікування пульпіту полягає у видаленні хворобливо зміненої пульпи, дезінфекції пульпарної камери, а також механічній і медикаментозній обробці каріозної порожнини, каналів кореня зуба і заповненні їх пломбувальним матеріалом.

Своєчасно і правильно лікований при пульпіті зуб може багато років виконувати своє призначення.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Терапевтична стоматологія: у 4 томах. Том 2. Карієс. Пульпіт. Періодонтит. Ротовий сепсис: підручник / М. Ф. Данилевський, А. В. Борисенко, Л. Ф. Сідельнікова та ін.; за ред А. В. Борисенка. — 3-є видання. — К.: Медицина, 2020. — 592 с. — ISBN 978-617-505-786-5
  • Терапевтична стоматологія: навч.-метод. посіб. для студ. стоматол. ф-тів вищ. мед. навч. закл. IV рівня акредитації / А. К. Ніколішин [та ін.] ; Центр. метод. каб. з вищ. мед. освіти МОЗ України, ВДНЗ України «Укр. мед. стоматол. акад.», Каф. терапевт. стоматології. — Полтава: Укрпромторгсервіс, 2010. — 112 с. : табл. — (Стоматологія). — ISBN 978-966-8716-32-4
  • Пульпіт. Патоморфологія. Клініка. Лікування: учбовий посібник / Є. В. Ковальов, В. М. Петрушанко, А. І. Сидорова. ; Центральний методичний кабінет з вищої освіти, Українська медична стоматологічна академія. — Полтава: Барз, 1998. — 120 с. — (Стоматологія). — ISBN 966-95405-0-Х
  • Практична одонтологія. Курс лекцій із карієсу та некаріозних уражень зубів, пульпіту і періодонтиту: навчальний посібник для студ. ВМНЗ III—IV рівн. акредит. та лікарів-інтернів / Г. М. Мельничук, М. М. Рожко ; Івано-Франківська державна медична академія. — 2-е вид., доповн. — Івано-Франківськ: [б. в.], 2004. — 292 с.
  • Кариес. Пульпит. Периодонтит: учеб. пособ. для студ. и препод. высш. учебн. мед. завед. III—IV ур. акред., врач.-интер., курсантов и практ. стомат. / А. В. Борисенко . — Киев: ВСИ «Медицина», 2011. — 519 с. — (Секреты терапевтической стоматологии). — ISBN 978-617-505-160-3 (рос.)
  • Пульпит: возрастные особенности и лечение / Н. А. Кодола, Е. П. Копьева, А. П. Прудникова. — Киев: Здоров'я, 1980. — 152 с. — (Б-ка практического врача).(рос.)
  • Пульпит: учеб. пособие / Н. Ф. Данилевский [и др.]. — К. : Здоров'я, 2003. — 166 с.: рис., табл. — ISBN 5-311-01298-6(рос.)
  • Пульпиты / Е. С. Яворская, Л. И. Урбанович . — Киев: Здоров'я, 1964. — 231 с. (рос.)