Пульсометрія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пульсометрія — один з найбільш простих, доступних та достатньо інформативних способів оцінки функціонального стану системи кровообігу та організму в цілому, за допомогою визначення частоти серцевих скорочень (ЧСС) або пульсу.

Вивченням динаміки зміни пульсу та закономірностей по зміні ритму роботи серця займається варіаційна пульсометрія

Способи вимірювання пульсу[ред. | ред. код]

У клінічній практиці частота серцевих скорочень вимірюється при прощупуванні (пальпації) сонної або променевої артерії, а також з використанням інструментальних методів — електрокардіографії, сейсмокардіографії, фонокардіографії, радіотелеметрії, реографії). Також пульс можна виміряти в динаміці оптичним методом за допомогою пульсометрів або пульсоксиметрів.

Все більшої популярності набувають побутові пристрої для стеження за станом власного організму, де одним із показників, що реєструється є частота периферичного пульсу[1]. Серед них фітнес-браслети, фітнес-трекери та розумні годинники (смарт годинники).

Не менш розповсюдженою є спортивна пульсометрія. Дана система більш складна, і крім збереження та аналізу результатів реєстрованих даних, дозволяє в реальному часі тренеру спостерігати за частотою пульсу та частотою серцевих скорочень спортсмена.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тернюк В.І., Шантир А.С. ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА СИСТЕМА НЕПЕРЕРВНОГО МОНІТОРИНГУ ПОКАЗНИКІВ ПУЛЬСУ//Гіротехнології та конструювання літальних апаратів: Тези доп. учасн. XIX наук.-техн. конф. студ. та молодих учених. – К.: ІВЦ “Видавництво «Політехніка»”, 2016. – 67 с. (С.54-55).- Ел.джерело [Архівовано 13 грудня 2017 у Wayback Machine.]

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]