Пунакха-дзонг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пунакха-дзонг
Пунакха-дзонг в оточенні квітучих дерев джакаранда в місті Пунакха
27°37′ пн. ш. 89°52′ сх. д. / 27.617° пн. ш. 89.867° сх. д. / 27.617; 89.867
Розташування Бутан Бутан
Конфесія буддизм
Мапа

CMNS: Пунакха-дзонг у Вікісховищі

Пунакха-дзонг (інша назва — Пунтанг-Дечен-Пхотранг-Дзонг; англ. Pungtang Dechen Photrang Dzong, що означає «Палац великого щастя», або «Щастя»[1]) — фортеця-монастир у Бутані, яка є основною будівлею в місті Пунакха, Бутан. Дзонг Пунакха має велике культурно-історичне значення.

Тривалий час Пунакха був столицею Бутану, а також зимовою резиденцією короля, а тепер залишається зимовою резиденцією Дже Кхемпо — релігійного ієрарху країни, який з 300 ченцями в холодні зимові місяці переміщається в цей дзонг, який знаходиться в теплій кліматичній зоні. В дзонгу Пунакха розташовується адміністрація дзонгхагу Пунакха.

Дзонг був побудований в мальовничому місці на злитті річок. Ще Падмасамбхава передбачив появу людини на ім'я Намґ'ял, який побудує тут дзонг. Король і чернець Шабдрунг, який об'єднав Бутан в XVII столітті, носив ім'я Намґ'ял. Пунакха — один з його найперших дзонгів, побудований з рідкісною витонченістю. Після смерті Шабдрунг був похований в цьому дзонгу.

Пунакха пережив кілька пожеж, землетрусів і повеней, остання катастрофа трапилася в 1994 році, коли дзонг постраждав від селевого паводка.

В середині дзонгу розташовані меморіальний храм Мачей-Лакханг з мавзолеєм Шабдрунга, храм Наг Юл Бум, який належить Дже Кхемпо, бібліотека зі 108-ма томами тибетського канону, писаними золотими літерами, і сховище королівських реліквій.

Панорама Пунакха-дзонгу в місці злиття річок Мо-чу и Пхо-чу

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wangchuck, Ashi Dorji Wangmo (2006). Treasures of the thunder dragon: a portrait of Bhutan. Penguin, Viking. с. 40—41, 102. ISBN 0670999016. Процитовано 1 квітня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]