Піанхі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піанхі
Піраміда Піанхі в Ель-Курру
Піраміда Піанхі в Ель-Курру
Давньоєгипетський фараон
Правління 752-717 до н. е.
Попередник Кашта
Наступник Шабака
Тронне ім'я (преномен)wsr-Mȝˁt-Rˁ — усер-Маат-Ра —
«Могутній правдою Ра»
M23L2
N5F12U1Ba15s Aa11 Ba15as
D36
X1
Власне ім'я (номен)pjj — Пі —
«Той, хто вижив»
G39N5
 
Q3S34M17M17
Ім'я Гораsḥtp-tȝwj.fj — Сехетеп-тауї-фі —
«Той, хто умиротворив дві землі»
G5
S29R4
X1 Q3
N19
I9
Ім'я небтіḥqȝ-Kmt — хека-Кемет —
«Повелитель Єгипту»
G16
S38N29
I6
G17X1
O49
У шлюбі Abard[1]
Діти Shepenupet IId, Тахарка, Шабатака, Naparayed і Takahatenamund
Батько Кашта
Мати Pebatjmad
Народився 8 століття до н. е.
Помер 716 до н. е.
Місце поховання Ель-Курру
Династія
XXV династія

Піанхі (араб. بعنخي) — нубійський (ефіопський, кушитський) цар та єгипетський фараон (на даній посаді правив з 728 по 721 до н. е.). У Єгипті встановив владу XXV династії. У 728 році роздроблений Верхній Єгипет був легко загарбаний військами Піанхі. Тепер не єгиптяни правили нубійцями, а навпаки, нубійці оволоділи Єгипетським царством.

Визнання Піанхі фараоном Єгипту[ред. | ред. код]

Попередник Піанхі Кашта посилив Кушитське царство з центром у Напаті настільки, що традиційні зв'язки Напатского царства з фіванським жрецтвом перетворилися на певний політичний вплив на фіванські правлячі кола, полегшуючи об'єднання частини Єгипту під владою XXV (нубійської) династії його наступником. У 728 році до н. е. ефіопи під проводом Піанхі взяли Фіви, а незабаром — і Мемфіс. Піанхі заборонив грабувати підкорені міста, навіть приніс жертву у храмі Птаха, у Мемфісі. Корумпованому жрецтву цього було досить і воно визнало владу нубійців. Видатний полководець, фараон Піанхі, пізніше залишить спадкоємцям наступне військове правило:

Ніколи не нападайте на ворога вночі, наче гравці, але бийтеся тільки тоді, коли видно. Оголосіть ворогові бій здаля. Бийтеся, коли він оголосить це. Якщо союзники його будуть в іншому місті, то дочекається він їх

Але в цей же час окремі території Єгипту все ще підпорядковувалися Осоркону IV (XXII династія, 730-715 до н. е.), Тефнахту I і Бокхорісу (XXIV династія, 727-715 до н. е.). На зборах в Атрибісі, де правив Педіісе, всі правителі роздробленого Єгипту, крім Тефнахта, у тому числі номінальний верховний фараон Осоркон IV (V), визнали Піанхі повноправним фараоном. Тефнахт, не вступаючи в конфлікт з Піанхі, також визнав владу нубійців, і Піанхі вважався формальним правителем всього Єгипту.

Піанхі помер у 721 році до н. е.. Після нього Єгиптом став правити Шабака.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]