Південно-Маньчжурська залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південно-Маньчжурська залізниця
Прапор
Галузь промисловості залізниця
Дата створення / заснування 1906
Логотип
Коротка назва 満鉄
Зазвичай використовуваний транспортний засіб Rolling stock of the South Manchuria Railwayd
Названо на честь South Manchuriad
Засновник Gotō Shinpeid
Друкований орган Manshū Nichi-Nichi Shimbund
Країна  Японська імперія
Організаційно-правова форма Special companyd
Дочірня організація Mantetsu Chōsabud, Dalian Tramd, Nippon Seirod, East Asiatic Economic Investigation Bureaud, Dairen Kisen Kaishad і Showa Steel Worksd
Є власником South Manchuria Railway Zoned
Розташування штаб-квартири Далянь і Hsinkingd
Замінений на China Changchun Railway Companyd
На заміну Field Railroad Proposal Departmentd
Час/дата припинення існування 1945
Ширина колії європейська колія
Дорожня карта
CMNS: Південно-Маньчжурська залізниця у Вікісховищі
Акція South Manchuria Railway Co. Ltd., випущена в 1920
Сторінка розкладу поїздів Південно-Маньчжурської залізниці (Mantetsu) у травні 1920
Поїзд Південно-Маньчжурської залізниці
Локомотив Азійського експресу

Південно-Маньчжурська залізниця (яп. 南満州鉄道, трансліт. Minamimanshū Tetsudō; спрощ.: 南满洲铁道; кит. трад.: 南滿洲鐵道; піньїнь: Nánmǎnzhōu Tiědào), офіційно The South Manchuria Railway Company, Ltd. (яп. 南満州鉄道株式会社, кюдзітай: 南滿洲鐵道株式會社, Minamimanshū Tetsudō Kabushikigaisha), Mantetsu (яп. 満鉄, трансліт. Mantetsu) або Mantie (спрощ.: 满铁; кит. трад.: 滿鐵; піньїнь: Mǎntiě)) — залізнична магістраль на північному сході Китаю, у Маньчжурії, сполучає Харбін і Люйшунь (Порт-Артур) довжиною 1022 км.

Історія[ред. | ред. код]

Південно — Маньчжурська відгалуження, як складова Китайсько-Східної залізниці, була побудована по лінії Харбін — Порт-Артур в 1898—1903 роках. Будівництво цієї лінії велося на підставі Російсько-китайської конвенції 1898 року для встановлення залізничного сполучення з Квантунською областю і портами Дальній і Порт-Артур.

Після російсько-японської війни 1904-05 років, згідно з Портсмутським мирним договором, більша частина Південно-Маньчжурської гілки КСЗ від Порт-Артура до Чанчуня довжиною 735 км з усім належним майном, включаючи і вугільні шахти, відійшла до Японської імперії. Найпівденнішою станцією, яка залишалася в руках російської КСЗ, став Куаньчен-цзи, в північній частині міста Чанчуня[1] [2]

Японська частина Південно-Маньчжурської залізниці управлялася Південно-Маньчжурської залізничної компанією (англ. South Manchuria Railway Company, яп. 南満州鉄道株式会社/南満洲鉄道株式会社 Minami Manshū Tetsudō Kabushiki-gaisha, або 満鉄 Mantetsu), заснованої в 1906 році з капіталізацією в 200 млн ієн, штаб-квартира якої знаходилася в Дайрені (Дальнему).

Хоча Південно-маньчжурська залізнична лінія (як і вся КСЗ) була спочатку побудована з російською колією (5 футів, або 1524 мм), під час війни японці перешили її на японську (3 фути 6 дюймів, або 1067 мм) для зручності використання на ній японського рухомого складу. Після закінчення війни залізниця була перешита на стандартну колію (1435 мм), з тим, щоб зробити можливим з'єднання з іншими залізницями Китаю[3]. У 1907 р. було підписано російсько-японська угода про з'єднання між залізницею, що знаходиться в японських руках, з російською КСЗ на північ від неї. Угода передбачала побудову залізниці російської колії від останньої станції російської КСЗ (Куаньчен) до першої станції японської ПМЗ (Чанчунь), і навпаки, залізниці стандартної колії від Чанчуня до Куанчену[1].

У 1934 році, компанія Mantetsu відкрила «Азійський Експрес» зі швидкісним поїздом з Даляня у столицю Маньчжоу-го Чанчунь. Маючи максимальну швидкістю 134 км/год, «Азійський Експрес» був найшвидшим поїздом Азії, в той час.

З серпня 1945 колишня ПМЗ знаходилася під спільним управлінням СРСР і Китаю у складі Китайської Чанчуньської залізниці, яка в 1952 році урядом СРСР була безоплатно передана КНР.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б «Provisional Convention … concerning the junction of the Japanese and Russian Railways in Manchuria» — June 13, 1907. Endowment for International Peace (2009). Manchuria: Treaties and Agreements. BiblioBazaar, LLC. с. 108. ISBN 1113111674.
  2. Наразі Куаньчен (宽城区, Kuancheng Qu) є адміністративним районом в центральній і північній частині міста Чанчунь
  3. Luis Jackson (Луис Джексон), Industrial Commissioner of the Erie Railroad. «Rambles in Japan and China» (Странствия по Японии и Китаю), в. Railway and Locomotive Engineering, том. 26 (март 1913), стр. 91-92