Південно-Західне Онтаріо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південно-Західне Онтаріо
Країна  Канада
Адміністративна одиниця Онтаріо
Часовий пояс EDT
Спільний кордон із Північне Онтаріо
Площа 36 746 751 309,447 квадратний метр
Мапа розташування
Мапа

Координати: 43°30′ пн. ш. 81°00′ зх. д. / 43.500° пн. ш. 81.000° зх. д. / 43.500; -81.000

Південно-Західне Онтаріо

Південно-Західне Онтаріо (англ. Southwestern Ontario) — частина Південного Онтаріо в канадській провінції Онтаріо з центром у місті Лондона. Регіон складає територію від півострова Брус на озері Гурон до озера Ері і від Кітченера до Віндзор[1][2]. Раніше визначення області включало Гуелф і Оранжвіль, хоча недавно ці муніципалітети включено в розростаючий регіон «Золота підкова». Чимало жителів останніх двох міст пов'язані з Великим Торонто.

Територія Південно-Західного Онтаріо — 36 746 км² або 4 % загальної площі Онтаріо. Населення регіону — 3,4 мільйонів (2011) або 10 % населення Канади.

Історія[ред. | ред. код]

Південно-Західне Онтаріо до 1840 року носило назву Верхня Канада.

У XIX й на початку XX століття найбільшим містом регіону був Віндзор, однак з часом він поступився своїм місцем Лондону.

Міста[ред. | ред. код]

Міст Бльюватер, Сарнія

Три основних центри: Лондон, Кіченер і Віндзор, — населяє близько 2.5 млн чоловік. Іншими значними містами області є Чатем, Інгерсол, Овен-Саунд, Сарнія, Сент-Томас, Годеріч, Стратфорд, Тілсонбург, Вудсток.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Графство Брюс.

Географія[ред. | ред. код]

Півострів Брюс і узбережжя затоки Джорджіан, включно із горою Блю (англ. Blue Mountain) — частина Трикутника-Джорджіан(англ. Georgian Triangle).

Південно-Західне Онтаріо обмежене затокою Джорджіан, озером Гурон й річками Детройт й Сент-Клер та озерами Ірі й Онтаріо. Регіон між озерами Гурон і Ері носить назву «Західне Онтаріо», наприклад назви головних установ регіона — Університет Західного Онтаріо розташований в головному місті Лондон.

Економіка[ред. | ред. код]

Південно-Західне Онтаріо — процвітаючий сільськогосподарський регіон, де вирощуються в основному тютюн, кукурудза, соя, озимна пшениця, ріпак і помідори. Тваринні й молочні ферми, розведення породистих коней і виноробство є важливою складовою сільського господарства регіону. Область має найлагідніший в Канаді клімат з найдовшим сільськогосподарським сезоном у країні. Велика частина Південно-Західного Онтаріо входила в поселення Талбот.

Ядерна елекростанція в Брюс.

Економіка регіону сильно пов'язана з економікою США, зокрема з економікою прикордонного штату Мічиган. Автомобільні заводи, сільське господарство і високі технології — це основні компоненти економіки регіону. Крім цього в регіоні проходять важливі транспортні лінії, які з'єднують Канаду зі східними штатами.

Знаменитості[ред. | ред. код]

У Південно-Західному Онтаріо проживає канадська письменниця Еліс Манро.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міста Онтаріо. (англ.). Уряд Онтаріо. Архів оригіналу за 11 квітня 2012. Процитовано 17 травня 2013. 
  2. Південно-Західна Онтаріо. (англ.). Подорожі по Онтаріо. Архів оригіналу за 10 серпня 2002. Процитовано 17 травня 2013.