Південні Сандвічеві острови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південні Сандвічеві острови
Географія

Розташування Південна Атлантика, Південний океан

Число островів 11
Основні острови Монтагю
Площа близько 310 км²
Найвища точка 1372 м
Адміністрація
Південна Джорджія та Південні Сандвічеві Острови Південна Джорджія та Південні Сандвічеві Острови

Демографія
Населення 0 (2009)

П́івденні С́андвічеві остров́и (англ. South Sandwich Islands) — субантарктичний архіпелаг, розташований в Південній Атлантиці на відстані 570 км на південний схід від Південної Георгії, що складається з 11 невеликих островів вулканічного походження і безлічі дрібних острівців і скель. Архіпелаг, район якого іноді відносять до Південного океану, є східним кордоном моря Скоша.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Південні Сандвічеві острови займають площу 310 км², складені в основному молодими вулканічними породами. Найвища точка — гора Белінда (1372 м) на Монтегю, найбільшому острові архіпелагу. Острови гористі, площа суші 280 км², постійно вкриті снігом і льодовиками. Архіпелаг розташований уздовж Південно-Сандвічевого жолоба і є частиною Південно-Антильського хребта.

Клімат субантарктичний, погода вітряна, похмура з частими опадами протягом усього року. Температура протягом року — близько 0 °C. Квіткові рослини не поширені, здебільшого зростають — мохи та лишайники.

На островах — колонії птахів (у тому числі й пінгвінів), ліговиська тюленів.

Постійного населення немає, влітку острови відвідують наукові експедиції.

Історія[ред. | ред. код]

Хто саме першим відкрив архіпелаг, достеменно невідомо. Перше дослідження датоване 1775 роком під час експедиції Дж. Кука, який назвав їх Землею Сандвіча на честь Першого лорда Адміралтейства.[1] У 1819 році острови були досліджені експедицією Лазарєва-Беллінсгаузена.

З 1908 року острови оголошені частиною Великої Британії у складі колонії Південна Георгія і Південні Сандвічеві острови. Аргентина пред'являє територіальні претензії на острови, але разом з Фолклендами і Південною Георгією (ніколи окремо).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Південні Сандвічеві острови