Півники болотяні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Півники болотяні
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Півникові (Iridaceae)
Рід: Півники (Iris)
Вид:
Півники болотяні (I. pseudacorus)
Біноміальна назва
Iris pseudacorus

Півники болотяні[1], пі́вники боло́тні[2] (Iris pseudacorus) — багаторічна рослина родини півникових. Рослина дуже декоративна завдяки великим гарним квіткам.

Ценопопуляція півників болотяних. Запорізьке Правобережжя

Опис[ред. | ред. код]

Трав'яниста рослина 60—150 см (зрідка до 200) заввишки. Кореневище горизонтальне, товсте, коротке, розгалужене. Стебло прямовисне, округле, трохи стиснуте, облиствене. Листки чергові, мечоподібні, сірувато-зелені, по краю перетинчасті, завдовжки до 90 см, завширшки 1-3 см. Жилкування паралельне. Квітки великі, правильні, жовті, з простою 6-роздільною віночкоподібною оцвітиною. Тичинок 3, маточка із коротким 3-роздільним стовпчиком, з пелюсткоподібними 2-лопатевими частками, що прикривають тичинки. Плід — багатонасінна коробочка 4-8 см завдовжки.

Півники болотяні на ліга поблизу Орілі
Півники болотяні на лугах поблизу Орілі

Квітне з кінця травня до липня.

Поширення[ред. | ред. код]

Півники болотяні широко поширені у Європі (виняток — північні регіони), Азії, на території Північної Америки і також на Південноамериканському континенті, а також у деяких регіонах Африки. У природі найчастіше зустрічається на болотах, заплавах та берегах річок, вільшняках.

Використання офіційній медицині[ред. | ред. код]

Препарати з кореневищ застосовують у медицині як відхаркувальний та заспокійливий засіб. Ароматичні ефірні олії з кореневищ, широко використовують у парфумерній промисловості.

Збір сировини[ред. | ред. код]

Кореневища збирають восени або рано навесні, їх викопують лопатою, промивають у холодній воді, обрізають рештки надземних частин і корені. Сушать на горищі або під наметом.

Використання у народній медицині[ред. | ред. код]

Листки і кореневища півників отруйні[3], тому їх використання вимагає обережності. У народній медицині кореневища рослин використовують як легкий послаблювальний і відхаркувальний засіб. Відвар кореневища півників болотяних знімає біль голови, сприяє розсмоктуванню пухлин, використовується для лікування бронхітів, ангін, пневмонії. Спиртові настої позбавляють від лупи і зміцнюють корені волосся.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Iris pseudacorus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 404.
  3. Elias, Thomas S.; Dykeman, Peter A. (2009) [1982]. Edible Wild Plants: A North American Field Guide to Over 200 Natural Foods. New York: Sterling. с. 261. ISBN 978-1-4027-6715-9. OCLC 244766414.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]