Підводний буксирувальник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Водолази сил спеціальних операцій США на підводному буксирувальнику

Підво́дні буксирува́льники (англ. Diver Propulsion Vehicle, DPV; Diver Propulsion Device, DPD) — автономні засоби буксирування одного-двох легководолазів безпосередньо у воді[1].

Як правило буксирувальник має нейтральну або близьку до неї плавучість. Апарат складається з блоку джерел енергії, рушія і найпростіших пристроїв для закріплення на ньому або за ним аквалангістів. Може мати рульові пристрої[1]. У разі їх відсутності управління по курсу і глибині здійснюється аквалангістами за допомогою ластів.

Використання підводних буксирувальників дозволяє збільшити швидкість і дальність руху аквалангістів, значно підвищити ефективність підводних робіт.

Торпедоподібні підводні засоби руху (носії) найширше використання отримали у військовій справі для прихованої доставки, висадки і повернення назад легководолазів, а також здійснення підводного патрулювання, пошуку і знищення підводних диверсантів противника, огляду підводних об'єктів і корпусів кораблів[2]. Сучасні буксирувальники можуть застосовуватися як з надводних кораблів і катерів, так виводитися через торпедні апарати підводних човнів[2].

Останнім часом підводні буксирувальники, відомі більше під цивільною назвою підводні скутери, отримали широке застосування в індустрії дайвінгу і підводного туризму[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Морской энциклопедический справочник (в двух томах). — под. ред. академика Н. Н. Исанина. — Л.: Судостроение, 1987. — Т. 2 (О-Я) стор. 104 (рос.)
  2. а б Вітчизняні підводні човни. Проектування і будівництво = Отечественные подводные лодки. Проектирование и строительство. (рос.). — Під ред. акад. РАН В. М. Пашина. — Санкт-Петербург : ЦНИИ им. акад. Крилова, 2004. — С. 409–410. — ISBN 5-900703-83-5.
  3. На зміну аквалангу прийде підводний скутер. сайт poglyad.com

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]