Підказка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Підка́зка (англ. tooltip або англ. hint) — віджет, елемент графічного інтерфейсу користувача (GUI), що відображається при наведенні курсора миші на пункт меню або інший елемент графічного інтерфейсу без натискання кнопки. Підказка виникає у вигляді словесної бульбашки або «хмарки», яка містить коментар або розширене тлумачення цього пункту[1].

Спливні підказки не з'являються в мобільних операційних системах, що не мають курсора[2].

Поширеним варіантом підказок, особливо у старому програмному забезпеченні, є відображення опису інструмента у рядку стану. Функція підказок Microsoft у документації для кінцевих користувачів називається ScreenTips[3]. Функція підказок Apple у документації для розробників називається help tags[4]. Класична операційна система Mac використовує функцію підказок, хоча і дещо по-іншому, відому як balloon help[5].

Варіанти підказки[ред. | ред. код]

У деяких програмах (зазвичай старих) підказки замінюються інформацією, що відображається в рядку стану і не називається «tooltip».

На комп'ютерах Macintosh підказка називається «повітряна куля допомоги» (англ. balloon help). Microsoft винайшла інший термін, «спливна підказка» (англ. Screen Tip), і використовує його у своїй документації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Material Design. Material Design (англ.). Процитовано 13 березня 2023. 
  2. jwmsft. About Tooltip Controls - Win32 apps. learn.microsoft.com (en-us). Процитовано 13 березня 2023. 
  3. "Show or hide ScreenTips." Microsoft Support. Retrieved 2020 December 13.
  4. Help - User Interaction - macOS - Human Interface Guidelines - Apple Developer. developer.apple.com. Процитовано 12 серпня 2021. 
  5. Definition of balloon help | PCMag. 

Джерела[ред. | ред. код]