Підуст звичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підуст звичайний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Підродина: Leuciscinae
Рід: Підуст (Chondrostoma)
Вид: Підуст звичайний
Chondrostoma nasus
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Chondrostoma nasus
Віківиди: Chondrostoma nasus
EOL: 339806
ITIS: 639383
МСОП: 4789
NCBI: 52619

Підуст звичайний (Chondrostoma nasus) — прісноводна риба родини коропових, яка поширена в річках Європи. Підуст звичайний занесений до Червоної книги України.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Зустрічається у Європі, крім басейну Балтійського моря, басейнів Білого та Баренцевого морів, а також в річках Апенінського півострова та на півдні Іспанії. Типово річкова риба, у озерах зустрічається рідко. В Україні утворює самостійний підвид — підуст дніпровський (Chondrostoma nasus nasus natio borysthenicum Berg). Головна відмінність — рот знаходиться на кінці рила не у вигляді поперечної щілини, крім того є кілька інших анатомічних відмінностей від типової форми цього виду (Chondrostoma nasus s. str.).

Будова[ред. | ред. код]

Довжина до 40 см, вага до 1,6 кг. Тривалість життя — до 10 років. Тіло видовжене, вкрите дрібною лускою. Лусок у бічній лінії — 52-65. Голова невелика. Рот нижній, невеликий, знаходиться під хрящовим носом. Нижня щелепа загострена, вкрита роговим чохлом, губа щелепи розвинена слабко. Верхня губа теж розвинена слабко. Глоткові зуби однорядні, зазубрені, кількість зазвичай 6+6 (іноді 7+6 або 6+5). Кишечник у 2-3 рази довший за тіло. Черевна пліва темного кольору. Спина зеленувато-чорна, боки та черево сріблясті. Спинний плавець сірий, інші — більш-менш червоні, хвостовий має чорну окантовку.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається у річках на порівняно швидкій течії. Але уникає порогів та перекатів, так само як і заток з повільною течією. Тримається на глибоких місцях з піщаним, кам'янистим або глинистим дном, уникає мулистих ділянок. Зграйна риба, кількість особин зграї — від кількох десятків до кількох сотень. Плаває біля дна під кутом до нього, збираючи детрит та водорості. Крім того може живитись ікрою інших риб та безхребетними. Зимує у глибоких ямах. Дуже чутливий до забруднення води.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статевої зрілості самці досягають у 3 — 4 роки, самиці — у 4 — 5 років. Нерест відбувається рано навесні за температури води 10 — 12°С на перекатах, на глибині до 40 см. Плодючість самиці залежить від віку та розміру (9 — 30 тисяч ікринок), ікра до 2 мм у діаметрі. На нерест збираються у великі зграї, кількість самців значно перевищує кількість самиць. Ікра відкладається одночасно, ввечері або вночі. Ікра приклеюється до піску, каменів та рослинності.

Значення[ред. | ред. код]

Промислового значення не має, є об'єктом лову рибалок-аматорів. М'ясо смачне, але швидко псується.

Посилання[ред. | ред. код]