Піскун Олександр Валерійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піскун Олександр Валерійович
 Полковник
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Міністерство внутрішніх справ України
Рід військ Національна гвардія України
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Ювілейна медаль «25 років незалежності України»
Ювілейна медаль «25 років незалежності України»

Олекса́ндр Вале́рійович Піску́н — полковник, міністерство внутрішніх справ України.

Бойовий шлях[ред. | ред. код]

Заступник командира бригади криворізької військової частини № 3011, в зоні військових дій із бригадою з 22 червня 2014 року. Займалися зачисткою блокпостів, звільненням міст Дружківки, Сєверодонецька, Слов'янська. 23 липня 2014 року полонений терористами — бригада потрапила в засідку бойовиків, загинув генерал Олександр Радієвський, військові з Піскуном намагалися забрати з поля бою ще живого командира, але потрапили під обстріл. Від розриву міни знепритомнів, пошкоджений хребет і легені. Коли отямився, над ним стояли «ополченці» й кричали «Аллах акбар». Полоненого відвезли в гараж, але, з огляду на його важкий стан, доправили до лікарні в Лисичанську: «Мене не вбили лише тому, що планували або обміняти, або отримати викуп. У лікарні до мене навідувалися бойовики. Часто казали: „Ну що, ще не здох?“».

З полону звільнений 25 липня 2014 року, через важкий стан вивозили вертольотом. Лікувався в Дніпропетровській лікарні ім. Мечникова, 8 серпня цього року Олександр Вілкул відправив його на лікування до Туреччини, лікарня «Оджи-Бодем».

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • 14 серпня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.
  • Відзнака Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України» (19 серпня 2016) — за значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]