Пісочна анімація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українська казка «Кіт та півник»

Пісочна анімація, сипуча анімація або техніка порошку (англ. Sand animation, Powder animation) — стиль образотворчого мистецтва, а також технологія створення анімаційних фільмів. Легкий порошок — зазвичай очищений та просіяний пісок, але також сіль, кава чи щось інше — тонкими шарами наноситься на скло; за допомогою діапроєктора чи світлової дошки зображення, що утворюється, можна передавати на екран. Зазвичай всі дії виконуються руками, але як прилад можуть використовуватися пензлики. Винахідником стилю є канадська режисер-мультиплікатор Керолін Ліф. Частіше пісочна анімація виконується «наживо», коли художник змінює картину з піску прямо перед публікою. Така вистава потребує від виконавця особливого професіоналізму та обережності, оскільки картина може бути легко зіпсована від необережного поруху.

Історія[ред. | ред. код]

Техніку анімації за допомогою піску започаткувала Керолайн Ліф, коли була студенткою Гарвардського університету в 1968 році.[1] Вона створила свій перший фільм «Пісок, або Пітер і вовк» (1968), насипавши пляжний пісок на лайтбокс і маніпулюючи піщинками для створення фігур, текстур і руху, кадр за кадром. У 1970-х роках Елі Нойєс, ще один випускник Гарварду, створив короткометражні фільми «Пісочна людина» (1973) та «Пісочна абетка» (1974), які увійшли до дитячої освітньої телепрограми «Вулиця Сезам».[2] Приблизно в той самий час італійська студія Misseri випустила серіал A.E.I.O.U., який був намальований мокрим піском.[3] У 1977 році «Піщаний замок» голландсько-канадського аніматора Ко Ходемана отримав премію «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм.[4] У 2006 році Герт ван дер Війвер створив серіал «Пісочний маг» («De Zandtovenaar»)[5] на голландському національному телебаченні, а відтоді займається анімацією для щорічної вистави на відкритому повітрі «Пристрасті» («The Passion»).

Див. також[ред. | ред. код]

Зовнішні ресурси[ред. | ред. код]


  1. Roberts, Eric (1998). Hand-Crafted Cinema Animation Workshop with Caroline Leaf. National Film Board of Canada. Процитовано 21 березня 2016.
  2. Educational Film Library Association (1976). Motion pictures in education. Sightlines. 10—11: 62.
  3. Animation: A World History: Volume II: The Birth of a Style — The Three Markets
  4. Evans, Gary (30 вересня 1991). In the National Interest: A Chronicle of the National Film Board of Canada from 1949 to 1989. University of Toronto Press. с. 232. ISBN 978-0802068330. Процитовано 19 березня 2012. The Sand Castle Co Hoedeman.
  5. De Zandtovenaar.