Пітер Девісон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітер Девісон
англ. Peter Davison
Пітер Девісон
Пітер Девісон
Пітер Девісон
Ім'я при народженні Пітер Моффет
Народився 13 квітня 1951(1951-04-13) (73 роки)
Лондон, Англія
Громадянство  Велика Британія
Діяльність актор, мандрівник-дослідник, актор театру, кіноактор, телеактор, кінорежисер
Alma mater Центральна Школа сценічної мови та драматичного мистецтва[1]
Роки діяльності з 1975 року
Дружина Сандра Дікінсон
(1978-1984)
Елізабет Мортон (з 2003)
Діти Джорджія Моффетт і Louis Davisond
Провідні ролі Роль П'ятого Доктора
у серіалі Доктор Хто
IMDb nm0205749

CMNS: Пітер Девісон у Вікісховищі

Пітер Девісон (англ. Peter Davison), Пітер Малкольм Гордон Моффет (англ. Peter Malcolm Gordon Moffett; нар. 13 квітня 1951(19510413), Лондон) — англійський актор, найбільше відомий завдяки ролям Тристана Фернона в телесеріалі «Усі істоти: великі та малі» і П'ятого Доктора в серіалі Доктор Хто, яку він виконував з 1981 до 1984 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Пітер Моффет народився у Лондоні, в сім'ї інженера, який сам був родом із Гаяни. Згодом сім'я переїхала до Нефіла, що у графстві Суррей. Перш ніж стати актором, Девісон провчився три роки у церковній школі у Вокінгу. Після того він мав кілька тимчасових робіт, зокрема майбутньому акторові довелося працювати у похоронному агентстві.

Девісон вивчився у Центральній Школі Ораторства і Драми. Його першою роботою була посада помічника режисера в Ноттінгемському Театрі. Він обрав собі псевдонім Пітер Девісон, щоб уникнути плутанини з актором і режисером Пітером Моффатом, з яким він працював. Першою його роботою на телебаченні стала роль у дитячій науково-фантастичній передачі «Люди завтра». У цій передачі він знімався разом із американською актрисою Сандрою Дікінсон, з якою він і одружився 26 грудня 1978 року. Їхній шлюб протривав до 1994 року. Вони мають спільну дочку — Джорджію Моффет, яка зіграла роль доньки Доктора, Дженні, у серії Донька Доктора. Також вона брала участь у пробах на роль Роуз Тайлер.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Початок[ред. | ред. код]

1977 року Девісон зіграв головну роль у 13-серійному телесеріалі «Любов для Лідії».

1978 року він виконав роль Тристана Фернона у серіалі «Всі істоти: великі та малі» .

Доктор Хто[ред. | ред. код]

1981 року Девісон підписав контракт із ВВС на три роки на роль П'ятого Доктора. У цій ролі він замінив Тома Бейкера, який сім років виконував роль Четвертого Доктора. Таким чином, у 29 років він став наймолодшим актором, якому дісталася роль Доктора. Цей рекорд він утримуватиме до 2010-го року, коли до зйомок стане 26-річний Метт Сміт. Залучення такого висококласного актора, як Пітер Девісон пішло на користь серіалу, і його творці прагнули подовжити контракт. Проте Девісон відмовився, тому що боявся, що глядачі не сприйматимуть його в інших ролях, якщо він залишиться у серіалі. За чутками, Патрік Траутон, який грав Другого Доктора, коли Девісон був іще підлітком, порадив йому зніматись у серіалі не більше, ніж три роки. Девісон послухався поради. П'ятий Доктор стикався з багатьма відомими ворогами — Далеками, Кіберлюдьми. Сам Девісон шкодував, що отримав роль у такому молодому віці, і казав, що зробив би кращого Доктора, якби грав його пізніше.

Він повернувся до цієї ролі 2007 року, коли Стівен Моффат запросив його знятись у короткому епізоді Зіткнення у часі. За сюжетом, П'ятий Доктор зустрів Десятого Доктора у виконанні Девіда Теннанта, який у реальному житті є його зятем.

Після «Доктора Хто»[ред. | ред. код]

Після завершення роботи в «Докторі Хто» Пітер Девісон знімався в іншому популярному серіалі «Унікальна практика», де зіграв лікаря Стівена Дейкера. Потім, 1985 року він повернувся до ролі Тристана Фернона, яку виконував до 1990 року. 1992 року Девісон знявся в епізодичній ролі у популярному американському серіалі Приватний детектив Магнум.

1998 року його запросили взяти участь у серіалі «Джонатан Крик», де він зіграв роль зятя застреленого автора книг жахів.

1999 року він зіграв роль шкільного директора у серіалі «Надія та Слава».

Девісон також грав головну роль у серіалах «Останній детектив» (2003–2007) і «Віддалені береги» (2005). В останньому він також грав лікаря. 2006 року він одержав роль професора Джорджа Гантлі в серіалі «Інструкція з експлуатації».

З 27 липня 2007 року до 1 березня 2008 року він виконував роль Короля Артура у комедійному мюзиклі «Спамалот».

Найсвіжішою появою Девісона на екрані стала роль в одному з епізодів Суто англійського вбивства у липні 2009 року.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]