РД-8

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
РД-8
Рульовий двигун ЖРД 11Д513 другого ступеня РН «Зеніт». Випробовувався на стенді ІС-105 і у складі другого ступеня РН «Зеніт» на стенді ІС-102 у 1979-1993 рр. Музей С.П. Корольова, м. Пересвіт, Московська область, Росія
Рульовий двигун ЖРД 11Д513 другого ступеня РН «Зеніт». Випробовувався на стенді ІС-105 і у складі другого ступеня РН «Зеніт» на стенді ІС-102 у 1979-1993 рр. Музей С.П. Корольова, м. Пересвіт, Московська область, Росія
Проєктувальник КБ «Південне»
Виробник Південний машинобудівний завод
Рідинний двигун
Паливо рідкий кисень / гас
Співвідношення 2,4
Продуктивність
Тяга у вакуумі 8 тс (78,5 кН)
Тиск камери 79 кгс/см²
Питомий імпульс у вакуумі 342 с
Тривалість роботи 1100 c
Кількість вмикань 1
Розміри
Суха маса 380 кг

РД-8 — рідинний чотирикамерний ракетний двигун для керування польотом другого ступеня ракети-носія Зеніт-2 по всіх каналах стабілізації. Управління польотом ступеня здійснюється хитанням кожної камери двигуна в одній площині на кут ±33°.[1].

Розробник: КБ «Південне», виробник: Південний машинобудівний завод.

Стерновий двигун з турбонасосною системою подачі компонентів палива, вперше в історії ракетобудування виконаний за схемою з допалюванням генераторного газу. Робоче тіло турбіни ТНА — окислювальний газ, що виробляється в газогенераторі при згорянні компонентів палива. При запуску пневмостартер розкручує ротор ТНА.

Компоненти палива у камерах згоряння і в газогенераторі спалахують за допомогою пускового пального. Управління елементами автоматики двигуна здійснюється гелієм за допомогою електропневмоклапанів. Двигун забезпечує підтримку визначеної тяги і регулювання співвідношення компонентів палива. Двигун має сигналізатори тиску, які вимикають двигун при закінченні компонентів палива.

На збірку ракети кожен двигун надходить після проведення вогневого контрольно-технологічного випробування без наступного перебирання. Двигун може перебувати у заправленій ракеті впродовж доби.

Камера двигуна може бути основою для створення двигунів з тягою 2 і 4 тс (у двигуна тяга 8 тс)

Основні параметри[ред. | ред. код]

  • Маса двигуна — 380 кг.
  • Тяга у вакуумі — 8000 кгс.
  • Компоненти палива: гас, рідкий кисень.
  • Тривалість роботи — 1100 сек.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]