Рада Євроатлантичного Співробітництва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рада Євроатлантичного Співробітництва (СЕС, біл. Савет Еўраатлантычнага Супрацоўніцтва) — організація, метою якої є сприяння в зміцненні діалогу між Республікою Білорусь та НАТО, заснованого на принципах євроатлантичних цінностей та розвитку євроатлантичних зв'язків.

Місія Ради[ред. | ред. код]

Сприяння євроатлантичної інтеграції Білорусі як гарантії демократичного розвитку країни шляхом здійснення інформаційних і навчальних програм які сприяють становленню демократичних цінностей в білоруському суспільстві.

Білорусь і НАТО[ред. | ред. код]

Зміцнення міжнародної безпеки для Республіки Білорусь, є одним з пріоритетних завдань зовнішньої політики Білорусі. Для вирішення цього завдання Білорусь завжди докладала максимум зусиль, дотримуючись послідовної і відповідальної політики. Керівництво країни надає особливе значення розвитку взаємовигідних, стабільних відносин з НАТО та її державами-членами, які в наш час[коли?] мають спільний кордон з Організацією Північноатлантичного Договору (НАТО). Республіка Білорусь взаємодіє з НАТО в рамках Ради Євроатлантичного партнерства (РЄАП) та програми «Партнерство заради миру» [1]. Білорусь надає особливе значення реалізації програми ПЗМ, розглядаючи її як одно з найважливіших інструментів розвитку практичного співробітництва як з Північноатлантичним альянсом, так і з окремими країнами Європи та Північної Америки [2]. У січні 1995 року Білорусь підключилася до участі в ПЗМ, підписавши Рамковий документ Програми [3]. 29 квітня 1996 Білорусь офіційно передала в штаб-квартиру НАТО Презентаційний документ за програмою ПЗМ, в якому визначила цілі та пріоритети своєї співпраці з НАТО. Рада Євроатлантичного Співробітництва за активну підтримку діалогу Республіки Білорусь і НАТО.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Білорусь в індивідуальній програмі партнерства з НАТО і в Партнерстві заради миру. Архів оригіналу за 29 серпня 2011. Процитовано 21 липня 2011.
  2. Розвиток відносин Білорусь-НАТО в рамках програми «Партнерство заради миру". Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 21 липня 2011.
  3. Відносини НАТО з Білоруссю. Архів оригіналу за 4 червня 2021. Процитовано 21 липня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]