Рада охорони пам'яті боротьби і мучеництва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип організації

Рада охорони пам'яті боротьби і мучеництва (пол. Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa) — польська державна організація, що займається увічненням пам'яті історичних подій, що уособлюють «боротьбу та мучеництво польського народу».

Утворена на основі закону від 2 липня 1947 року. Підпорядковується міністру культури (з 21 січня 1988 року працювала при голові Ради міністрів). Діяльність фінансується з державного бюджету. Членів Ради на 4-річний термін призначає прем'єр-міністр країни (з червня 2001 року посаду голови Ради займає Владислав Бартошевський). Поточну діяльність здійснює Бюро Ради під керівництвом державного секретаря (з 1 вересня 1992 року цю посаду обіймав Анджей Пшевознік, загиблий в 2010 році в авіакатастрофі під Смоленськом. З 16 квітня 2010 року цей пост займає Анджей Кшиштоф Кунерт).

Функції Ради[1]:

  • догляд за історичними місцями, що уособлюють «боротьбу і мучеництво польського народу»;
  • увічнення пам'яті про історичні події та їх учасників;
  • організація вшанування річниць історичних дат, які уособлюють «боротьбу і мучеництво польського народу»;
  • випуск видань та організація виставок з метою популяризації історичних місць, пов'язаних з «боротьбою і мучеництвом польського народу», а також їх учасників;
  • догляд за місцями та об'єктами національної пам'яті, особливо за військовими кладовищами у Польщі та за кордоном, а також за музеями - місцями національної пам'яті (в Освенцимі-Бжезінка, Майданеку, Штутове, Рогозніца, Ламбіновіцах, Радогощі, Жабікове).

Діяльність в Україні[ред. | ред. код]

За підтримки Ради Охорони Пам'яті Боротьби і Мучеництва в Україні відкрито:

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ustawa z dnia 21 stycznia 1988 r. o Radzie Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Архів оригіналу за 15 серпня 2014. Процитовано 16 липня 2014.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 17 жовтня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. http://www.catholic-media.org/ua/news/ukraine/5511-doszka-25-04-12.html[недоступне посилання з липня 2019]