Рада Республіки (Білорусь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рада Республіки Національних зборів Республіки Білорусь
біл. Савет Рэспублікі Нацыянальнага сходу Рэспублікі Беларусь
рос. Совет Республики Национального собрания Республики Беларусь
VII скликання
Герб Республіки Білорусь
Рада Республіки Національних зборів Республіки Білорусь
Загальна інформація:
Юрисдикція: Білорусь
Тип: верхня палата
Частина від: Національні збори Республіки Білорусь
Дата заснування: 13 січня 1997
Структура:
Депутатів: 64
Політичні
групи:
фракцій немає, формується і структурується за територіальним принципом
     вакантне (4)
Голова Ради Республіки Національних зборів: Наталя Кочанова (Призначена Президентом Республіки Білорусь)
з 05 грудня 2019
Заступник Голови Ради Республіки: Анатолій Ісаченко (Призначений Президентом Республіки Білорусь)
з 05 грудня 2019
Вибори:
Останні вибори: 7 листопада 2019
Наступні вибори: 2023
Виборча система: Мажоритарна
Термін: 4 роки
Адреса:
Мапа
Адреса: Будівля Ради Республіки (вул. Червоноармійська, 9)
Офіційний вебсайт:
http://www.sovrep.gov.by
Ця стаття є частиною серії статей про
державний лад і устрій
Білорусі
Категорія КатегоріяІнші країни

Рада Республіки Національних зборів Республіки Білорусь — верхня палата парламенту Республіки Білорусь, створеного за результатами всенародного референдуму в листопаді 1996 року. Почала свою роботу 13 січня 1997 року.

Рада Республіки є палатою територіального представництва. Від кожної області й міста Мінська обираються на засіданнях депутатів місцевих Рад по вісім членів Ради Республіки. У доповнення до них вісьмох членів призначає Президент Білорусі.

Вибори[ред. | ред. код]

Вибори нового складу Ради Республіки призначаються не пізніше чотирьох місяців і проводяться не пізніше 30 днів до завершення повноважень палати чинного скликання.

Позачергові вибори Ради Республіки проводяться упродовж трьох місяців з дня дострокового припинення повноважень палати Парламенту.

Критерії для висування кандидатур[ред. | ред. код]

Членом Ради Республіки може бути громадянин Республіки Білорусь, який досягнув 30 років та прожив на території відповідної області чи міста Мінська не менше п'яти років.

Одна й та сама особа не може одночасно бути членом двох палат Парламенту. Член Ради Республіки не може бути одночасно членом Уряду. Не допускається суміщення обов'язків члена Ради Республіки з одночасним зайняттям посади Президента чи судді.

Терміни повноважень[ред. | ред. код]

Термін повноважень Парламенту — чотири роки. Повноваження Парламенту можуть бути продовжені на підставі закону тільки у разі війни.

У випадках та у порядку, передбачених Конституцією, повноваження Ради Республіки можуть бути припинені достроково. З припиненням повноважень Ради Республіки за рішенням Президента можуть бути також припинені повноваження відповідно Палати представників.

Повноваження Ради Республіки можуть бути також достроково припинені на підставі висновку Конституційного Суду у разі систематичного чи грубого порушення палатою Конституції.

Сесії[ред. | ред. код]

Перша після виборів сесія скликається Центральною комісією з виборів та проведення республіканських референдумів та починає свою роботу не пізніше, ніж за 30 днів після виборів. Відлік тридцятиденного терміну для скликання й початку роботи першої сесії Ради Республіки здійснюється з дня першого засідання депутатів місцевих Рад депутатів базового рівня з виборів членів Ради Республіки від області чи міста Мінська.

Палата збирається на дві чергові сесії на рік.

Перша сесія відкривається 2 жовтня; її тривалість не може перевищувати 80 днів.

Друга сесія відкривається 2 квітня; її тривалість не може перевищувати 90 днів.

Якщо 2 жовтня чи 2 квітня припадає на неробочий день, то сесія відкривається у перший наступний за ним робочий день.

Рада Республіки у разі особливої необхідності скликається на позачергову сесію за ініціативою Президента, а також на вимогу більшістю не менше двох третин голосів від повного складу палати за певним порядком денним.

Позачергові сесії скликаються указами Президента.

Структура[ред. | ред. код]

Рада Республіки обирає зі свого складу голову Ради Республіки та його заступника.

Голова Ради Республіки, його заступник проводять засідання й завідують внутрішнім розпорядком палати.

Рада Республіки зі свого складу обирає постійні комісії та інші органи для проведення законопроєктної роботи, попереднього розгляду й підготовки питань, що належать до відомства палати.

Повноваження[ред. | ред. код]

Рада Республіки:

  • схвалює чи відхиляє прийняті Палатою представників проєкти законів про внесення змін і доповнень до Конституції, про тлумачення Конституції, проєкти інших законів;
  • дає згоду на призначення Президентом голови Конституційного Суду, голови та суддів Верховного Суду, голови та суддів Вищого господарського суду, голови Центральної комісії з виборів та проведення республіканських референдумів, Генерального прокурора, голови та членів правління Національного банку;
  • обирає шістьох суддів Конституційного Суду;
  • обирає шістьох членів Центральної комісії Республіки Білорусь з виборів та проведення республіканських референдумів;
  • скасовує рішення місцевих Рад депутатів, які не відповідають законодавству;
  • ухвалює рішення про розпуск місцевих Рад депутатів у разі систематичного чи грубого порушення ними вимог законодавства і в інших випадках, передбачених законом;
  • розглядає висунуте Палатою представників звинувачення проти Президента у скоєнні державної зради чи іншого тяжкого злочину, приймає рішення про його розслідування. За наявності підстав більшістю не менше двох третин голосів від повного складу приймає рішення про усунення Президента від посади;
  • розглядає укази Президента про запровадження надзвичайного, воєнного стану, повної або часткової мобілізації та не пізніше, ніж у триденний термін після їх внесення приймає відповідне рішення.

Рада Республіки може ухвалювати рішення з інших питань, якщо це передбачено конституцією.

Недоторканність[ред. | ред. код]

Члени Ради Республіки мають недоторканність під час висловлювання своєї думки та здійснення своїх повноважень. Це не стосується до звинувачення їх у наклепі та образі.

Упродовж терміну своїх повноважень члени Ради Республіки можуть бути заарештовані, іншим чином позбавлені особистої свободи тільки за попередньої згоди палати, за винятком скоєння державної зради чи іншого тяжкого злочину, а також затримання на місці скоєння злочину.

Кримінальна справа відносно члена Ради Республіки розглядається Верховним Судом.

Засідання[ред. | ред. код]

Засідання палати є відкритими. Рада Республіки, якщо цього потребують інтереси держави, може ухвалити рішення щодо проведення закритого засідання більшістю голосів від її повного складу. Під час засідань, в тому числі й закритих, Президент, його представники, Прем'єр-міністр і члени Уряду можуть виступати поза чергою стільки разів, скільки вони потребують.

Одне засідання на місяць резервується для питань депутатів членів Ради Республіки та відповідей Уряду.

Член Ради Республіки має право звернутись із запитом до Прем'єр-міністра, членів Уряду, керівників державних органів, які утворюються чи обираються Парламентом. Запит має бути включений до порядку денного палати. Відповідь на питання належить надати упродовж двадцяти сесійних днів у порядку, встановленому палатою.

Засідання палати вважається правомірним за умов, що на ньому є присутніми не менше двох третин депутатів членів Ради Республіки від повного складу палати.

Голосування[ред. | ред. код]

Голосування в Раді Республіки відкрите та здійснюється особисто членом Ради Республіки шляхом подання голосу «за» чи «проти». Таємне голосування проводиться тільки під час вирішення кадрових питань.

Рішення[ред. | ред. код]

Рішення Ради Республіки приймаються у формі постанов.

Рішення палати вважаються ухваленими за умов, що за них проголосувала більшість від повного складу палат, якщо інше не передбачено Конституцією.

Порядок діяльності Ради Республіки, її органів, членів Ради Республіки визначається регламентом палати, який підписується головою палати.

Голови[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]