Рада експертів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рада експертів з визначення кандидатури Лідера (перс. مجلس خبرگان رهبری‎, Majles-e Khobregan або Majles-e Khebregan-e Rahbari) — визначений в 107 та 108 статтях конституції Ірану а також окремим законом орган з призначення та нагляду за діяльністю Верховного лідера.

Стаття 111 в Преамбулі Конституції Ірану дає Раді експертів право усувати з посади Лідера у випадку неспроможності виконувати покладені на нього обов'язки, або при втраті якостей, описаних в статтях 5 та 109, або якщо стане відомо, що він ними не володів від самого початку.

В редакції закону від 8 листопада 1982 року термін повноважень депутатів ради становить 8 років. Загальна кількість депутатів залежить від кількості останів (провінцій) та кількості їхнього населення: від кожного остану з населенням менше 500 тис. чоловік обирається один депутат, для останів з населенням понад 500 тис. чоловік обирається додатковий депутат на кожні 500 тис. населення. Станом на 2012 рік, в раді експертів було 83 депутати.

За законом, депутати мають бути релігійно-політичними діячами, що досягли звання муджтахіда.

Право голосу мають громадяни Ірану, що досягли віку 15 років.

Треті вибори до Ради відбулись в 1998 році.

Література[ред. | ред. код]

  • Манучихри, Аббас (2007). Политическая система Ирана. Iranica. Е. А. Морозова (trans.). СПб: Петербургское Востоковедение. с. 240. ISBN 5-85803-354-7. 

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]