Раджі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Раджі — плем'я, що мешкає в районі містечка Аскот в окрузі Пітхораґарх індійського штату Уттаракханд та в окрузі Дарчула непальської зони Махакалі. Вони називають себе найпершими мешканцями Кумаону, їх назва означає «ті, що живуть у джунглях». Згідно з дослідником Гімалаїв колоніальних часів Аткінсоном, раджі є потомками народу Кірата, що згадується у пуранах[1].

Традиційно раджі мешкали у лісі та все ще частково зберігають традиції предків. Харчування вони отримували полюванням за допомогою луків та стріл і збиральством, носили примитивний одяг. Їх релігія була сумішшю анімізму з індуїзмом. Жінки народу носили чадру. Позашлюбні та дошлюбні статеві стосунки були суворо заборонені. За традицією, народ дуже незалежний та не визнає будь-якої влади над собою.

В індійському суспільстві, як і багато інших адівасі, вони відносилися до касти недоторканих. Зараз, проте, більшість раджі змішалися з «цивілізованим» населенням і втратили свою ідентичність. Загальне число тих, хто залишився — близько 6 тис.[2]. Центр їх культури Аскот все ще відомий дерев'яним посудом і жорнами[3].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Edwin Thomas Atkinson (1882-86). The Himalayan districts of the North-western Provinces of India. Allahabad: North-western Provinces' Govt. Press., передруковано у: E.T.Atrinson (1983). The Himalayan gazetteer. Delhi: Cosmo Publications.
  2. Raji [Архівовано 9 вересня 2005 у Wayback Machine.] Joshua Project
  3. Uttarakhand ke nivasi: Raji [Архівовано 23 вересня 2009 у Wayback Machine.] Uttarakhand Worldwide