Зиґмунт Радзимінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зиґмунт Фелікс Радзимінський
Народився 2 квітня 1843(1843-04-02)
Шимківці
Помер 12 жовтня 1928(1928-10-12) (85 років)
Львів
Поховання Личаківське кладовище
Країна Російська імперіяПольща Польща
Діяльність історик, геральдист, археолог, генеалог
Alma mater Київський університет
Галузь археологія
Рід Q63532461?
Нагороди
Орден Святого Станіслава
Орден Святого Станіслава
Орден Святої Анни 3 ступеня
Орден Святої Анни 3 ступеня
Орден Святого Володимира 4 ступеня
Орден Святого Володимира 4 ступеня

CMNS: Зиґмунт Радзимінський у Вікісховищі

Зиґмунт Фелікс Люба-Радзимінський (пол. Zygmunt Feliks Radzimiński-Luba; 2 квітня 1843, Шимківці — 12 жовтня 1928, Львів) — польський історик, археолог, генеалог та геральдик.

Біографія[ред. | ред. код]

Виховувався матір'ю та вітчимом Сигізмундом Малаховським та дядьком Вінцетієм Радзимінським, заславським підкоморієм. У 1859 р. розпочав навчання у Київському університеті, спочатку на фізико-математичному відділі, а потім — на юридичному. У травні 1862 р. перервав навчання. Невдовзі одружився з сімнадцятирічною Анжелою Сосновською, дочкою Яна, маршалка Заславського повіту, та поселився у Завадинцях над Горинню, у маєту, успадкованому від Вінцентія Радзимінського.

21 квітня 1876 р. обраний депутатом Волинського дворянського зібрання в Житомирі від Острозького повіту. З 1876 р. часто приїжджав до Кракова, де вчилися його дочки, і використовував своє перебування там для відвідування лекцій відомих учених філософського відділу університету.

У 1878 р. був вибраний почесним мировим суддею Крем'янецького округу, в 1879 р. — головою з'їздів мирських суддів цього самого округу. 1884 р. мав непорозуміння з російською владою, публічно висловлюючись, зокрема, з єврейського питання, у зв'язку з чим склав з себе повноваження голови з'їзду мирових суддів. Осів у Сивках, де займався господарством та громадською діяльністю (зокрема, у Волинському статистичному комітеті).

У 1904 р. переїхав до Львова, ставши однією з характеристичних постатей львівського наукового середовища. Тут збудував на вул. 29 Листопада,92 віллу «Люба», до якої перевіз частину своєї бібліотеки та архіву. Мешкаючи у Львові, брав участь у роботі земських установ Заславського повіту як його обраний віце-президент та член багатьох комісій. За свою суспільну діяльність отримав титул державного радника та був нагороджений командорським хрестом ордена Св. Станіслава та орденами Св. Анни ІІІ класу і Св. Володимира IV класу.

Був членом-кореспондентом Московського археологічного товариства (1878), членом археологічної (1878), антропологічної (1878), історичної (1883) комісій Польської Академії мистецтв, членом історичного товариства «Нестора-літописця» у Києві (1879), членом-кореспондентом Геральдично-генеалогічної академії у Пізі (1880), дійсним членом Історичного товариства у Петербурзі (1893), членом-засновником Товариства дослідників Волині (1990) та членом Товариства старожитностей та мистецтва у Києві (1901). У травні 1917 р. став членом-кореспондентом Історико-філософського відділу Польської Академії мистецтв. Був одним із засновників Геральдичного товариства у Львові (1908), а з 1911 р. — його президентом. У 1925 р. отримав почесне членство Польського туристичного товариства.

Похований на полі № 3 Личаківського кладовища у Львові.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Титульний аркуш 2 т. видання «Архів Любартовичів-Санґушків в Славуті». 1888 р.

Ще будучи студентом Київського університету у 1862 р. публікує у варшавському «Ілюстрованому тижневику» статтю, присвячену середньовічному Острогу. Під час перебування у Львові на рубежі 1863—1864 рр. нав'язує тісні контакти з місцевим науковим осередком (Вінцентій Поль, Август Бельовський, Ксаверій Годебський). Заступник куратора Національного закладу ім. Оссолінських Маврицій Дідушицький тоді ж залучив його до співпраці з цією інституцією. Контакт з науковою елітою та Оссолінеумом вплинув на його історичні дослідження. Повернувшись на Волинь, до Завадинців, у вільний від роботи час досліджував та впорядковував багаті родинні архіви, займався генеалогією, геральдикою та археологією. Річне перебування у Кракові у 1868—1869 рр. використав для нав'язування контактів з професорами місцевого університету — Йозефом Кремером і Йозефем Меєром. Познайомився також з Сигізмундом Глогером, спільно з яким у 1876 р. провів археологічні розкопки курганів Волині, а також у своїх маєтках Сивки та Радзимін. Генеалогічно-геральдичні захоплення втілив у підготовлений з його ініціативи російською мовою «Алфавітний перелік справ волинського дворянського депутатського зібрання», що охоплював близько 2000 прізвищ волинських дворян, які виводили своє шляхетство, починаючи з 1801 р.

1878 р. разом з Теодором Зємецьким та Міхалом Хилінським заснував «Dwutygodnik Naukowy, poświęcony archeologii, historii i lingwistyce» (Краків, 1878—1879), до якого писав статті. Одночасно спільно з родичем Вацлавом Руліковським працював над видання, присвяченим князям та шляхті Правобережної України (неповний том 1 виданий авторами у Кракові 1880 р.). Результатом співпраці Радзимінського з Руліковським був також рукописний Гербівник у 4 т., що включав матеріали до історії шляхетських родин. Його активно використовував у своєму Гербовнику Адам Бонецький. Незважаючи на завантаженість громадською роботою у 1880 р. брав участь у І з'їзді польських істориків, 1883 р. вивозив свої збірки на виставку, присвячену королю Яну ІІІ.

Вершиною наукової діяльність Сигізмунда Радзимінського є участь в укладанні славнозвісного збірника документів «Archiwum książąt Łubartowiczów-Sanguszków w Sławucie» у 7 т. (Львів, 1887—1910). Роботу цю він розпочав спільно з Петро Скобельським та Б. Горчаком на прохання князя Романа Санґушка. Радзимінський працював лише над першими двома томами видання та над двома останніми. Видання включало у себе понад 2000 документів латинською та давньоукраїнською мовами від кінця XIII ст. до 1577 р.. Вона ж сприяла тому, що С. Радзимінський розпочав роботу над монографією про князів Санґушків, яку видав у 3-х томах у Львові протягом 1906—1911 рр. У цій роботі, написаній на основі Литовської метрики, документів з віленських, київських та окремих родових архівів, подано життєписи нащадків Любарта-Федора Ольгердовича, а також князів Кобринських, Краснічинських, Санґушків на Ратні і Коширі, а також їх несухоїзького відгалуження. За допомогою до того невідомих науці джерел, відрізнив трьох одночасних князів Федорів: Федора Ольгердовича (брата Ягайла), Федора Любартовича та Федюшка на Володимирі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Праці[ред. | ред. код]

  • Люба-Радзиминский С. В. Памятники каменного века части Западной Волыни // Труды ІХ Археологического съезда. — Москва, 1897. — Т. 1. — С. 79-82. (рос.)
  • Luba-Radziminski Z. Wiadomosc o nowych wykopaliskach w powicie Ostrogskim na Wolyńiu // Zbior wiadomosci do antropologii krajowej. — Kraków, 1878. — T. 2. — S. 73-74. (пол.)

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Kuczyńska S. K. Luba-Radziminski Zygmunt // Polski Słownik Biograficzny. — T. 35. — S. 108—110. (пол.)