Радове

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Радове
Країна Україна Україна
Область Рівненська область
Район Вараський район
Громада Локницька сільська громада
Основні дані
Засноване 1561
Населення 654
Площа 21,71 км²
Густота населення 30,124 осіб/км²
Поштовий індекс 34034
Телефонний код +380 3632
Географічні дані
Географічні координати 51°44′51″ пн. ш. 25°42′24″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
148 м
Водойми канава Залізницька
Відстань до
обласного центру
218 км
Відстань до
районного центру
38 км
Місцева влада
Адреса ради с. Кухче Зарічненського району
Карта
Радове. Карта розташування: Україна
Радове
Радове
Радове. Карта розташування: Рівненська область
Радове
Радове
Мапа
Мапа

Ра́дове (до 1988 року — Радовель) — село в Україні, у Локницькій сільській громаді Вараського району Рівненської області.

Історія[ред. | ред. код]

Сучасна назва Радове у поселення з'явилась на початку горбачовської перебудови.

В польський період тут з дозволу кухченського пана з'явилася хутірська система. Головним хутором, що простягнувся від центру теперішнього села Радове вздовж старої піщаної дороги (шляху) на південний схід, був «Піддеревок». Ще тут були хутори: «Підстрижень», «Підмітла», «Остриганець», «Коришень», «Волоса», «Параха». Але на назву поселення міг претендувати лише центральний хутір — «Піддеревок». Та цього не сталось. Впродовж 40 років все вище згадане поселення називали Другою Бригадою, бо дійсно в центрі цього поселення була розташована рільнича бригада № 2 сільськогосподарської артілі «Радянське Полісся».

На початку перебудови голова Кухченської сільської Ради Воронко Кирило Васильович зініціював клопотання про відкриття в межах Кухченської сільської Ради населеного пункту Радовель. Але він не врахував, що таку ж само назву мав хутір на території Нобельської сільради. В поданні до Верховної Ради УРСР було запропоновано записати прохання про відкриття в Кухченській сільській Раді населеного пункту з назвою Радове.

Президія ВР УРСР 1987 року відкрила «в Кухченській сільській Раді Зарічненського району Рівненської області населений пункт Радове».

Населення[ред. | ред. код]

Населення станом на 1 січня 2007 року становило 654 осіб[джерело?].

За переписом населення 2001 року в селі мешкало 608 осіб[1], 100 % населення вказали своєї рідною мовою українську мову[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Рівненська область (осіб) - 056_ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОН , Рік. Банк даних Державної служби статистики України. Архів оригіналу за 31 липня 2014. Процитовано 28 січня 2019. 
  2. Розподіл населення за рідною мовою, Рівненська область (у % до загальної чисельності населення) - 056 ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОН, Рік , Вказали у якості рідної мову. Банк даних Державної служби статистики України. Архів оригіналу за 31 липня 2014. Процитовано 28 січня 2019.