Радянський геноцид в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Радянський геноцид в Україні» — стаття-звернення Рафаеля Лемкіна.

Звернення «Радянський геноцид в Україні» вперше було проголошене Лемкіним до тритисячної аудиторії, що зібралася в 1953 році в Мангеттен Центрі[en] в Нью-Йорку вшанувати двадцяту річницю Великого Голоду в Україні[1].

У зверненні вперше були визначені злочини сталінського комуністичного режиму проти українців як геноцид та проаналізовано геноцид в Україні в контексті міжнародної конвенції[1]. Вчений довів, що Голодомор разом з такими антиукраїнськими акціями радянської влади, як русифікація, ліквідація українських церков, винищення української інтелігенції, масові депортації, розкуркулення, «фрагментація українського народу шляхом поселення в Україні чужинців і водночас розпорошення українців по цілій Східній Європі», масові вбивства українців, заслання у Сибір тощо є радянським геноцидом українців.

20 листопада 2015 року стаття Лемкіна «Радянський геноцид в Україні» внесена в Росії у Федеральний список екстремістських матеріалів[2].

25 листопада 2017 року Світовий конгрес українців у заяві з нагоди 85-ї річниці Голодомору закликав уряди всіх держав та ООН визнати Голодомор актом геноциду[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Рафаель Лемкін: радянський геноцид в Україні (стаття 28 мовами) / Міжнародний благодійний Фонд «Україна 3000», в рамках програми «Уроки історії» ; редактор Роман Сербин ; упорядник Олеся Стасюк. – Київ : Майстерня книги, 2009. – 208 сторінок. – ISBN 978-966-2260-15-1, сторінка 21
  2. Федеральный список экстремистских материалов дорос до п. 3152
  3. Конгрес українців закликає світ визнати Голодомор актом геноциду всіма урядами держав та ООН // УНІАН, 11:02, 25 листопада 2017

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]