Райхскомісаріат Дон-Волга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Reichskommissariat Don-Wolga
Райхскомісаріат Дон-Волга
Планований райхскомісаріат Німеччини
Російська РФСР
не існував Російська РФСР
Прапор Герб
Прапор Герб
Столиця Ростов-на-Дону
Мови німецька мова
Форма правління цивільна адміністрація
Райхскомісар
 - планований Дітріх Клаггес
Історичний період Друга світова війна
 - Засновано не утворений
 - Ліквідовано  
Площа 55 000 км2

Райхскомісаріа́т Дон-Во́лга (нім. Reichskommissariat Don-Wolga) — теоретичне адміністративне утворення Третього Райху, заснування якого припускалося на ранніх стадіях планування німецької окупації території СРСР, один з декількох інших райхскомісаріатів.[1] У німецьких меморандумах також іменується просто як Dongebietнім. Донщина, Донська область).[2]

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Цей утвір мав би простягтися приблизно від Азовського моря аж до республіки німців Поволжя по території без будь-яких природних кордонів, єдності господарської системи або однорідного населення. [2] Його орієнтовною столицею називався Ростов-на-Дону. [1] На посаду райхскомісара нацистський ідеолог Альфред Розенберг запропонував Дітріха Клаггеса, прем’єр-міністра землі Брауншвейг.[3]

Хоча спочатку передбачалося п'ять таких адміністративних утворень, у кінцевому підсумку від цього райхскомісаріату відмовилися, оскільки він не носив конкретної політичної мети. Таким чином, німецька влада у другій половині травня 1941 р. вирішила обмежити кількість адміністративних одиниць, які належало створити на сході, до чотирьох.[1] На пропозицію Розенберга територію райхскомісаріату Дон-Волга було розділено між райхскомісаріатом Україна та райхскомісаріатом Кавказ, з чим Гітлер погодився.[1] Інші джерела стверджують, що його територію, яка охоплювала 55 000 км² і включала заплановані на прикінцевому етапі генеральні округи Ростов, Воронеж і Саратов,[2][4] пізніше було приєднано тільки до райхскомісаріату Україна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Kay, Alex J. (2006). Exploitation, Resettlement, Mass Murder: Political and Economic Planning for German Occupation Policy in the Soviet Union, 1940-1941, p. 185. Berghahn Books.
  2. а б в (German) Dallin, Alexander (1958). Deutsche Herrschaft in Russland, 1941-1945: Eine Studie über Besatzungspolitik, pp. 64-65. Droste Verlag GmbH, Düsseldorf.
  3. Kay (2006), p. 78.
  4. Kosyk, Volodymyr (1993). The Third Reich and Ukraine. P. Lang.

Див. також[ред. | ред. код]