Раціоналізація (соціологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У соціології, термін раціоналізація вживається у відношенні до заміщення традицій, цінностей та емоцій як мотиваторів поведінки в суспільстві раціональними, прорахованими мотиваторами. Наприклад, введення бюрократичних процедур та структур в урядуванні, або побудова багатоквартирних житлових будівель у архітектурі та урбаністичному плануванні є різновидами раціоналізації.

Багато соціологів, критичних теоретиків та сучасних філософів вважають, що раціоналізація, яку хибно ототожнюють з прогресом, має негативний і дегуманізаційний ефект на суспільство, відчужуючи модерність від центральних положень Просвітництва.[1] Основположники соціології критикували і діяли у відповідь на процеси раціоналізації:

Маркс і Енгельс пов'язували виникнення модерного суспільства перш за все з розвитком капіталізму; для Дуркгейма воно було пов'язане зокрема з індустріалізацією та з спричиненим нею новим соціальним поділом праці; для Вебера воно було пов'язане з новим способом мислення, раціональними прорахунками, які він пов'язував з Протестантською етикою (більш-менш те, що Маркс і Енгельс називали 'морозяними хвилями егоїстичних обрахунків').

Джон Гарріс. "Друге велике перетворення? Капіталізм наприкінці двадцятого століття", 1992. [2]

Також дивіться[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Habermas, Jürgen, The Philosophical Discourse of Modernity, Polity Press (1985), ISBN 0-7456-0830-2, p2
  2. Harriss, John. The Second Great Transformation? Capitalism at the End of the Twentieth Century in Allen, T. and Thomas, Alan (eds) Poverty and Development in the 21st Century, Oxford University Press, Oxford. p325.

Додаткова література[ред. | ред. код]

  • Adorno, Theodor. Negative Dialectics. Translated by E.B. Ashton, London: Routledge, 1973
  • Bauman, Zygmunt. Modernity and The Holocaust. Ithaca, N.Y.: Cornell University Press 1989. ISBN 0-8014-2397-X
  • Green, Robert W. (ed.). Protestantism, Capitalism, and Social Science. Lexington, MA: Heath, 1973.
  • «McDonaldzation principles», Macionis, J., and Gerber, L. (2010). Sociology, 7th edition