Реагенти корексити

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реагенти корексити (рос. реагенты корекситы; англ. Correxit reagents, нім. Keroxytereagens n pl, Korrexitreagenzien n pl) – інгібітори відкладення неорганічних солей. Застосовується у свердловинних технологіях видобування корисних копалин, зокрема, нафти.

Різновиди[ред. | ред. код]

Корексит 7647полімер, призначений для попередження відкладення карбонату кальцію і сульфатів барію, кальцію і стронцію.

Корексит 7670амінофеноли, суміш карбонових солей алкіламідів і заміщеного фенолу з розчинниками з класу кисневмісних сполук. Темно-коричнева рідина з фенольним запахом (карболка), призначений для оброблення привибійної зони нагнітальних свердловин шляхом додавання до води, що нагнітається в продуктивні пласти. Застосовувати в системі піднімання нафти зі свердловин і в системі збирання не рекомендується через наявність хлорфенолів у складі реаґенту.

Корексит 7671 – натрієва сіль трихлорфенолу у водно-спиртовому розчині. Темно-коричнева рідина з фенольним запахом. Призначений для оброблення привибійної зони нагнітальних свердловин з додаванням до води, що нагнітається. Застосовувати в системі свердловина-промислові збірні мережі не рекомендується.

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  • Бойко В.С., Бойко Р.В. Тлумачно-термінологічний словник-довідник з нафти і газу. – тт. 1-2. К.: Міжнародна економічна фундація. 2004-2006 рр.