Рейкгольт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Існує дві місцевості з назвою Рейкгольт (ісл. Reykholt) в Ісландії:

Долина Рейкгольтсдалюр з Дейльдартунґуквер

Рейкгольт (Борґарфйордур, Західна Ісландія)[ред. | ред. код]

Село розташоване в долині річки Рейк'ядальсау, що зветься Рейкгольтсдалюр (ісл. Reykholtsdalur).

В середніх віках тут жила одна з найважливіших осіб в ісландській історії: Сноррі Стурлюсон. він був відомим поетом та політиком чиї записи древньоісландської мови і міфології середньовічньої Ісландії є безцінними для сучасних вчених. Тут він жив і помер. Все ще можна відвідати залишки його ферми і бані з гарячим басейном та тунелем між банею і будинком.

Рейкгольт на той час був одним з інтелектуальних центрів острова і протягом багатьох років мав одну з найважливіших шкіл в країні. Сьогодні село має 60 жителів, шкільний центр і бібліотеку, що концунтрується на роботах Сноррі Стурлюсона. Археологи все ще працюють тут знаходячи середньовічні руїни. Неподалік, японські вчені проводять дослідження про дива аврори бореаліс (відомого північного сяйва).

Гройнфоссар — лавинні водоспади

Неподалік від Рейкгольту знаходяться водоспади лави Гройнфоссар, одне з найцікавиших природних див острова. Звідси є теж можливо пройтися до печер Суртсгедлір на полі лави, що зветься Гатльмундаргройн (ісл. Hallmundarhraun).

На шляху до Боґарнесу, знаходяться гарячі джерела Дейльдартунґуквер (англ. Deildartunguhver). Вони перевершують всі інші гарячі джерела в країні їхнім викидами гарячої води: 150 літрів на секунду температурою 97 °C.

Рейкгольт (область Арнессісля)[ред. | ред. код]

Це — село яке налічує близько 100 жителів з гарячими джерелами та теплицями. Воно розташоване на півдні Ісландії неподалік від Скалгольту.

Посилання[ред. | ред. код]

Історія Рейкгольту/Борґарфйордур:

Гройнфоссар/Суртсгедлір:

Дейльдартунґуквер:

Координати: 64°40′ пн. ш. 21°18′ зх. д. / 64.667° пн. ш. 21.300° зх. д. / 64.667; -21.300