Рейгетська загадка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Рейґетська загадка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Рейґетська загадка»
англ. The Adventure of the Reigate Squire
Жанр детектив і кримінальне оповіданняd
Форма оповідання
Автор Артур Конан Дойл
Мова англійська
Опубліковано 1893 р.
Країна  Велика Британія
Ілюстратор Сідні Педжет
Цикл Бібліографія Шерлока Холмса
Попередній твір Обряд родини Масгрейвів
Наступний твір Горбань

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Рейґетська загадка» (англ. The Adventure of the Reigate Squire) — твір із серії «Спогади Шерлока Холмса» шотландського письменника Артура Конана Дойла. Вперше опубліковано Strand Magazine у 1893 році.

Сам автор пізніше заніс цю історію до свого списку «12 улюблених історій про Шерлока Холмса».

Сюжет[ред. | ред. код]

Напад Каннінгемами на Холмса

Вотсон орендує будинок у містечку Рейґет у Сурреї для відпочинку Холмса. В одному з сусідніх будинків відбувається крадіжка із зломом, під час якої були викрадені непов'язані між собою, та зовсім не цінні речі. Також вбито кучера Вільяма Кіруона, в руці якого знайдено обірвана аркуш паперу. З першого погляду на нього у Холмса з'являється блиск в очах: на його думку це цікава справа. Із записки детектив робить висновок, що вона написана двома чоловіками, пов'язаних між собою, а також те, що один молодший, інший старший. Також час, зазначений у ній збігається з часом вбивства кучера.

Холмс проводить розслідування. Син господаря будинку Алек Каннінгем розповідає, що бачив вбивцю, який після скоєння злочину втік. Батько ж твердить, що у цей час курив у себе в кімнаті. Холмс майже миттєво доходить висновку, що обидва брешуть, бо він не знайшов ані слідів злочинця на дорозі, куди за словами молодшого Каннінгема той втік, ані слідів пороху, які б мали залишитися на тілі вбитого, бо за словами того ж Алека вбивця стріляв в упор. Хитрощами отримує зразок почерку старшого Каннінгема. Увійшовши до будинку, детектив скидує графин з апельсинами, звертаючи це на Вотсона. Поки всі збирають фрукти, Холмс проник до кімнати господаря будинку і з кишені дістає інший клаптик записки. Алек помічає це і почав душити детектива, а батько почав скручувати йому руки. Місцевий поліцейський Форестер арештовує їх обох, Холмс повідомляє, щоб перед ним убивці Вільяма Кіруона.

Шерлок Холмс робить висновок, що діячі першого незрозумілого пограбування — Каннінгеми, які шукали документи, щоб довести свої права на землю. Щоб це не виглядало просто як переполох у кімнаті, батько й син намагаються зробити з його крадіжку. Кучер Вільямс дізнався про це і почав шантажувати господарів, не знаючи як сумно для нього це може закінчитися.


Український переклад[ред. | ред. код]

Переклад твору на українську мову був здійснений В. О. Панченком і виданий 2010 року у видавництві «Веселка»[1].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дойль, Артур Конан (2010). Пригоди Шерлока Холмса в 4-х томах. Т. Том II. К.: «Веселка». с. 104. ISBN 978-966-01-0449-5.