Релігія в Буркіна-Фасо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мечеть в Бобо-Діуласо, Буркіна Фасо
Кафедральний собор в Уагадугу

Дані про конфесійну приналежність населення Буркіна-Фасо не публікуються щорічно, а оцінки експертів сильно різняться; уряд країни виходить з даних останнього перепису (2006 року)

Статистичні дані[ред. | ред. код]

Відповідно до даних перепису 2006 конфесійний склад населення такий:

Статистика[ред. | ред. код]

Дані конфесійної статистики приблизні, тому що різні синкретичні обряди та вірування поширені як серед мусульман, так і серед християн. Також, велика частина населення регулярно здійснює традиційні язичницькі обряди, тому приналежність до тієї чи іншої монотеїстичної релігії часто номінальна. Майже все населення країни є віруючим, атеїзм практично відсутній.

Географічний розподіл[ред. | ред. код]

Мусульмани переважно розселені в північній, східній і західній частинах країни, в той час як християни становлять більшість у центральних районах країни. Язичницькі вірування мають послідовників по всій країні, особливо в сільській місцевості. Населення Уагадугу, столиці і найбільшого міста країни, складають приблизно в рівних пропорціях християни і мусульмани, в той час як другому за чисельністю жителів місті Буркіна Фасо Бобо-Діуласо практично повністю переважає іслам. Невеликі громади сирійських і ліванських іммігрантів, що проживають в обох найбільших містах практично повністю (більше 90%) складаються з християн.

Етнічний розподіл[ред. | ред. код]

У Буркіна Фасо більше 60 різних етносів. Велика частина етнічних угруповань поліконфессінальна, в той час як, наприклад, народи фульбе і дьюла практично повністю мусульманські.

У країні активно діють як християнські, так і ісламські місіонери.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. International Religious Freedom Report 2009: Burkina Faso [Архівовано 30 листопада 2009 у Wayback Machine.]. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (October 26, 2009). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
  2. /drl/rls/irf/2009/127219.htm International Religious Freedom Report 2007: Burkina Faso [Архівовано 13 січня 2012 у Wayback Machine.]. United States Bureau of Democracy, Human Rights and Labor (September 14, 2007). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.