Рендер-ферма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рендер-фермакомп'ютерний кластер для синтезу згенерованих цифрових зображень у цілісну комп'ютерну графіку, що використовується для візуальних ефектів у фільмах чи на телебаченні.

Рендеринг зображень добре розпаралелюється, тож інколи фрагменти плиткового рендерингу обчислюються незалежно один від одного, а взаємодія між процесорами обмежується переважно завантаженням вихідного матеріалу із джерел, таких як моделі та текстури, а потім вивантаженням кінцевого зображення.

Після десятиліть розвитку потужності комп'ютерів рендеринг зображень займає набагато менше часу, ніж раніше. Проте збільшення швидкості призвело до зростання потреб та вимог до якості зображення. В той час як прості зображення оброблюються швидко, більш реалістичні, складніші зображення з високим розширенням потребують більшого часу для рендерингу. Час, що йде на створення зображень може бути обмеженим певними графіками та термінами роботи, тож потреба швидкого виробництва високоякісних зображень стала однією з причин зростання потужності комп'ютерів.

Щоб керувати великими фермами, потрібен менеджер потоків, який автоматично розподіляє процеси між багатьма процесорами. Кожен процес може бути рендерингом всього зображення, кількох зображень, або навіть частини зображення. Програмне забезпечення зазвичай являє собою пакет типу клієнт–сервер, що забезпечує зв'язок між процесорами і менеджером потоків, хоча деякі потоки не мають центрального менеджера. Спільними рисами менеджерів потоків є: зміна пріоритетів потоку, управління ліцензіями на програмне забезпечення та алгоритмами, щоб найкращим чином оптимізувати пропускну здатність, базуючись на різноманітних типах копм'ютерної техніки у фермі. Ліцензування програмного забезпечення, що обробляється менеджером потоків, може динамічно розподіляти ліцензії на доступні ресурси процесора або навіть у ядра процесора.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]