Республіка Акрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Республіка Акрі
ПрапорГерб
Дата створення / заснування 1899
Офіційна мова португальська
Столиця Porto Acred
Форма правління республіка
Кількість населення 13 000 осіб
Валюта бразильський реал
Мова комунікації іспанська і португальська
Час/дата припинення існування 1903
Площа 191 000 км²
Мапа розташування
Офіційна релігія католицтво
Мапа
CMNS: Республіка Акрі у Вікісховищі

Координати: 9° пд. ш. 67° зх. д. / 9° пд. ш. 67° зх. д. / -9; -67

прапор Республіки Акрі (1903)

Республіка Акрі (ісп. Estado Independiente de Acre; порт. República do Acre; 1899–1903) — маріонеткова держава в Латинській Америці[1]. Її проголошення фактично являло собою спробу ряду бразильських землевласників отримати контроль над всією каучуконосною Амазонією в період так званої каучукової лихоманки. Столицею було місто Пуерто-Алонсо.

Історія[ред. | ред. код]

Луїс Гальвес Родрігес де Аріас

У своєму прагненні зібрати більше каучуку бразильські землевласники, які часто одночасно є великими чиновниками на місцях, споряджали нові експедиції і групи каучукозбиральників в прикордонні райони країни, вторгаючись також в слабонаселенні прикордонні території Болівії і Перу.

14 липня 1899 р. іспанець Луїс Гальвес Родрігес де Аріас[2] за підтримки уряду бразильського штату Амазонас зайняв північно-західну Болівію і проголосив республіку Акрі, в яку тут же хлинув потік бразильських колоністів. Населення республіки сягнула 13 тисяч жителів, 90% з них — бразильці. Португальська мова була оголошена офіційною мовою республіки поряд з іспанською.

Болівія висловила своє невдоволення, сподіваючись заручитися підтримкою компаній з США. Так почалася «війна за Акрі», яка також торкнулася території Перу. Федеральний уряд Бразилії спочатку намагався уникати відкритих міжнародних конфліктів. Болівії вдалося тимчасово повернути контроль над Акрі військовим шляхом, але тут сталося повстання бразильських переселенців, які виступали за приєднання Акрі до Бразилії.

Марка Республіки Акрі

Петрополіська угода від 17 листопада 1903 р. передала Акрі у вічне володіння Бразильській республіці. 25 лютого 1904 р. Акрі офіційно стала федеральної територією Бразилії, яка в 1962 р. була перетворена в штат.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бразилія штат Бразилії Акрі Acre | історія штату. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 15 листопада 2012.
  2. Denis Kovaljov (24 травня 2016), ОГЛЯДАЧ. Шлях Державника: авантюрист Луіш Ґалвез, процитовано 25 травня 2016