Рихлік Євген Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рихлік Євген Антонович
Народився 1888
Вільшанка, Чуднівська волость, Житомирський повіт, Волинська губернія, Російська імперія
Помер 1939
Діяльність мовознавець
Alma mater КНУ імені Тараса Шевченка

Євген Антонович Рихлік (1888(1888), Вільшанка — 1939, концтабір ГУЛАГ СРСР) — український славіст, родом з волинських чехів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селі Вільшанка (станція Чуднів-Волинський) Чуднівського району Житомирської області у чеській родині. Закінчив та працював у Київському університеті, завідував чеською школою на Шулявці. У часи совєцької окупації — професор Ніжинського Інституту Народної Освіти. З 1927 року очолював кабінет національних меншин при Всеукраїнській Академії Наук, проводив цікаві дослідження щодо розвитку чеських поселень.

Праці про поезію Франтішека Челаковського, досліджував українські мотиви в творчості Юліуша Словацького та інших польських поетів, слов'янофільство кирило-мефодіївців (1926).

Окремо вивчав лексику села Вільшанка на Житомирщині («Записки Ніженського Ін-Ту Народної Освіти», ч. 7, 1927).

Член Етнографічної Комісії УАН, працюючи в якій опублікував низку етнографічних матеріалів. У журналі «Етнографічний вісник» обговорював чеські та польські фахові публікації.

1930 року викрадений НКВД, після сфабрикованого суду — в'язень ГУЛАГу. Звинувачувався у шпигунській діяльності на користь Чехословаччини. 13 червня 1931 засуджений до 10-ти років ув’язнення. Покарання відбував у виправних закладах Управління Сибірських виправно-трудових таборів НКВС СРСР, потім — у таборі на станції Медвежа Гора (нині м. Медвеж'єгорськ Республіки Карелія, РФ). Помер за нез’ясованих обставин.

1958 вирок був скасований за недоведеністю обвинувачення.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

В Житомирі, Ніжині та Вільшанці існує вулиця Євгена Рихліка[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сергій Сухомлин підписав розпорядження про перейменування вулиць у Житомирі. zt-rada.gov.ua. Архів оригіналу за 20 жовтня 2016. Процитовано 16 квітня 2016.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Рихлік (Рихлик) Євген Антонович // Україна в міжнародних відносинах. Енциклопедичний словник-довідник. Випуск 6. Біографічна частина: Н–Я / Відп. ред. М.М. Варварцев. — К.: Ін-т історії України НАН України, 2016. — с.150-151