Роберт Мосбахер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Мосбахер
англ. Robert Adam Mosbacher
Народився 11 березня 1927(1927-03-11)[2][3][4]
Маунт-Вернон (Нью-Йорк), Вестчестер, Нью-Йорк, США
Помер 24 січня 2010(2010-01-24)[1][2][…] (82 роки)
Г’юстон, Техас, США
·рак підшлункової залози
Поховання Кладовище Конгресаd
Країна  США
Діяльність політик, підприємець
Alma mater Університет Вашингтона і Ліd і Чоут Розмарі Голлd
Знання мов англійська
Посада Міністр торгівлі США
Партія Республіканська партія США
Конфесія юдаїзм
У шлюбі з Mica Mosbacherd
Діти Robert Mosbacher, Jr.d і Dee Mosbacherd

Роберт Мосбахер (англ. Robert Adam Mosbacher; 11 березня 192724 січня 2010) — американський підприємець, мультимільйонер, міністр торгівлі (1989—1992) в адміністрації Джорджа Буша-старшого, один з ініціаторів створення Північноамериканської асоціації вільної торгівлі.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Роберт Мосбахер народився 11 березня 1927 року в Маун-Верноні, штат Нью-Йорк. Отримавши ступінь бакалавра в адмініструванні бізнесу, він перебрався до Х'юстона, де заснував успішну нафтогазову компанію. У Техасі він познайомився з майбутнім президентом США Джорджем Бушем-старшим, пізніше став одним з його головних соратників у передвиборчій боротьбі.

Політична діяльність Мосбахера почалася в 1960-і роки, коли він зайнявся збором коштів для республіканської партії в південному Техасі, а в 1968 Мосбахер працював у передвиборчому штабі майбутнього президента США Річарда Ніксона. Пізніше Мосбахер також брав участь у передвиборній кампанії майбутнього президента США Джеральда Форда.

У 1988 році він був головним складальником коштів для президентської кампанії Джорджа Буша-старшого. Після обрання того на посаду глави держави був призначений міністром торгівлі. Мосбахер був одним з ініціаторів підписання угоди про створення Північноамериканської асоціації вільної торгівлі (НАФТА), підписаної 17 грудня 1992. Цей договір був "розширеної" версією угоди про зону вільної торгівлі, укладеної між США та Канадою в 1988 році, і передбачав включення Мексики у вільну від митних бар'єрів зону.

У 2008 році він також брав участь у передвиборній кампанії кандидата в президенти від республіканців Джона Маккейна.

Мосбахер помер у віці 82 років 24 січня 2010 в одній з клінік Х'юстона від раку підшлункової залози, від якого він лікувався протягом останнього року.

Роберт Мосбахер був чотири рази одружений, у нього залишилося четверо дітей. Його син, Роберт Мосбахер-молодший, який очолює американську Корпорацію приватних закордонних інвестицій (Overseas Private Investment Corporation, OPIC), що спеціалізується на вкладеннях в нові і ринки, що розвиваються.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]