Роберт Паттінсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Паттінсон
англ. Robert Pattinson
Pattinson at LA premiere of The Rover
Pattinson at LA premiere of The Rover
Pattinson at LA premiere of The Rover
Ім'я при народженні Роберт Томас Дуґлас Паттінсон
Народився 13 травня 1986(1986-05-13) (37 років)
Лондон, Англія
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Діяльність актор, кінопродюсер, модель, кіноактор, актор театру, композитор, співак, телеактор
Alma mater Гарродіанська школаd і Tower House Schoold
Роки діяльності 2004- до сьогодні
Батьки Richard Pattinsond[1]
Clared[1]
Брати / сестри Lizzy Pattinsond
Провідні ролі Едвард Каллен у фільмі Сутінки
Седрик Діґорі у фільмі Гаррі Поттер і келих вогню
Брюс Вейн у фільмі Бетмен
IMDb nm1500155
Автограф
Нагороди та премії
MTV Movie Awards, "Улюблена акторська команда", Премія Комітету Голлівудського Кінофестивалю - "Нова Нагорода Голлівуду", "Найкращий актор" на кінофестивалі в Страсбурзі (за роль фільмі "Перехідний вік"), "Empire Awords" (Велика Британія) - "Найкращий дебют", "Scream Awards" - переможець у номінації "Найкращий актор фентезі", "Teen Choice Awards" - "Найкраща бійка", "Найкращий поцілунок", "Самий симпатичний", "Найкращий драматичний актор"

CMNS: Роберт Паттінсон у Вікісховищі

Роберт Дуґлас Томас Паттінсон[2][3], (англ. Robert Douglas Thomas Pattinson, нар. 13 травня 1986(19860513))[4] — англійський актор, модель та музикант. Він найбільше відомий ролями: Едварда Каллена, вампіра, у кіноадаптації світового бестселера «Сутінки», написаного Стефані Меєр; Седрика Дігорі у фільмі «Гаррі Поттер і кубок вогню»; Ніла у фільмі Крістофера Нолана «Тенет», та Бетмена у однойменній екранізації Метта Рівза.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство і юність[ред. | ред. код]

Роберт Томас Паттінсон народився 13 травня 1986 року в передмісті Лондона, Велика Британія. Його мати Клер працювала на модельне агентство, а батько Річард займається вивезенням вантажних машин з США[5]. Паттінсон відвідував «Tower House School» (школа для хлопчиків), а з 12-ти років — Harrodian School. Він був залучений в театр в якості непрофесійного актора (любителя) через «театральну групу Барнса» (англ. «Barnes Theatre Company»). Після деякого досвіду тут в якості актора на задніх планах, він був запрошений на більш значущі ролі. Він привернув увагу акторського агента після постановки «Tess of the D'Urbervilles» і з цього моменту був в пошуках професійних ролей. З цього часу він був притягнутий для постановки аматорської версії Макбета центру мистецтв «Old Sorting Office Arts Centre», в той же час намагаючись зробити кар'єру моделі. У Паттінсона є дві старші сестри: Вікторія і Ліззі. Вікторія займається рекламою; Ліззі — співачка, складає пісні. У 17 років вона виступала в одному з пабів Барнса (передмістя Лондона, де народився Роберт), і її помітила звукозаписна компанія EMI; через рік стала учасницею групи Aurora[en] і однією з найбільш продаваних виконавців Великої Британії.

Участь у музичній групі[ред. | ред. код]

Роберт грав на гітарі та синтезаторі у складі маловідомої групи Bad Girls. На питання про жанр сам актор відповідає, що їх музика — щось «рок-н-ролльне в дусі Led Zeppelin». Пробує себе в сольних виконання. Захоплюється музикою з дитинства. Сам пояснює так: «Я все життя граю на фортепіано — з тих пір, як мені виповнилося три або чотири роки. І на гітарі, на класичній гітарі — я став грати в п'ять років і не випускав її з рук до дванадцяти, а потім надовго закинув хобі у чорний ящик. Але я знову взявся за гітару та став грати блюз та інші речі». В одній зі сцен фільму «Сутінки» (2008) актор показаний в кадрі де він сидить за роялем і виконує пісню для своєї коханої (у виконанні Крістен Стюарт). Для «Сутінків» Роберт написав і виконав дві балади: «Never Think», яка увійшла в офіційний саундтрек фільму, і «Let Me Sign». Крім того, Паттінсон колекціонує електрогітари.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 2009 році Паттінсон почав зустрічатися з актрисою Крістен Стюарт, яку зустрів на зйомках фільму «Сутінки» в 2008 році. Пара не підтверджувала свої відносини аж до липня 2012 року, коли стало відомо про зраду Стюарт з режисером фільму «Білосніжка та мисливець» Рупертом Сандерсом[6].

Сам Паттінсон підтвердив, що вони розлучилися в 2012 році[7][8], проте в пресі також поширювалася версія, що їх відносини тривали аж до травня 2013 року, саме тоді було помічено, що Паттінсон забирав свої речі з дому Стюарт.

У вересні 2014 року Паттінсон почав зустрічатися з виконавицею FKA twigs[9]. У квітні 2015 року стало відомо, що пара заручена[10]. У жовтні 2017-го вони оголосили про розлучення[11].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Модельна кар'єра[ред. | ред. код]

В 2016 році Роберт Паттінсон став обличчям рекламної кампанії чоловічої осінньої колекції Dior.[12]

Акторська кар'єра[ред. | ред. код]

У Роберта були невеликі ролі у стрічках «Перстень Нібелунгів» (Ring of the Nibelungs) та у «Ярмарку марнославства» («Vanity Fair»)(2004). Окрім цього, Роберту не надто щастило у пошуках ролей. Одного разу його звільнили за декілька днів до прем'єри театральної постановки, тож його замінив актор Том Рілі.

Пізніше, Роберт зіграв Седрика Діґорі у фільмі «Гаррі Поттер і келих вогню», отримавши чимало схвальних відгуків. Журнал The Times назвав його майбутньою зіркою Британії. Роберта не раз називали наступним Джудом Лоу, пророкуючи таку ж славу.

Паттінсон зіграв Едварда Каллена у фільмі «Сутінки», кіно-адаптації до однойменного бестселеру Стефені Меєр. Прем'єра фільму відбулася 21 листопада 2008 року. Перед цим Роберт побоювався, що йому не вдасться передати справжній образ Едварда та його всесторонню ідеальність. Однак саме ця роль принесла Роберту світову популярність та визнання, та величезну кількість шанувальників його творчості.

Роберт грав Едварда Каллена у продовженні «Сутінок» під назвою «Молодий місяць». Зйомки фільму розпочалися у березні 2009.

Паттінсон також зіграв головні ролі у стрічках «Залишки» (там він зіграв Сальвадора Далі); «Як бути» (How To Be, британська комедія); а також у короткометражному фільмі «Літній будинок» (The Summer House).У 2010, Роберт з'явиться в театральній постановці продюсера Девіза П'ю.

У 2010 році вийшла драма «Пам'ятай мене». У ній Роберт зіграв студента Тайлера, який почав зустрічатися з дівчиною Еллі, щоб помститися її батькові-поліцейському, що заарештував його за бійку, в якій хлопець не брав участі. Тайлер закохується в Еллі, але події 11 вересня 2001 року розлучають їх назавжди. У 2010 році він також зіграв Едварда в екранізації книги «Затемнення», яка з'явилася на екранах 30 червня 2010 року.

У 2011 році вийшли фільми «Сутінки. Сага: Світанок — Частина 1» і «Води слонам!», Де Роберт зіграв студента-ветеринара, який з волі випадку потрапляє в бродячий цирк і закохується в молоду наїзницю (її зіграла Різ Візерспун).

Світова прем'єра фільму «Любий друг», в якому актор зіграв Жоржа Дюруа, відбулася 17 лютого 2012 року у час Берлінського міжнародного кінофестивалю. В український прокат фільм вийшов 29 березня 2012 року.

У 2011 році актор зіграв головну роль у фільмі «Космополіс», режисером якого став Девід Кроненберг. 19 квітня 2012 року стало відомо про те, що «Космополіс» потрапив в офіційну конкурсну програму Каннського кінофестивалю 2012 року. Прем'єра фільму відбулася 25 травня 2012 року в Каннах. Вихід фільму в Україні відбувся 19 липня 2012 року.

У 2012 році у Роберта також відбувся вихід фільму «Сутінки Сага: Світанок — Частина 2», який став завершальною частиною «Сутінкової Саги».

2 травня 2012 року став відомо про те, що актор зіграє в психологічному трилері «Місія: Чорний список», який буде знятий за книгою з однойменною назвою, написаною військовим слідчим Еріком Меддоксом. У книзі розповідається про пошуки і захоплення Саддама Хусейна.

Крім того, актор приєднався до акторського складу фільму «Ровер» (англ. The Rover), режисером якого став Девід Мішо. У фільмі Паттінсон зіграв персонажа на ім'я Рейнольдс. У 2017 році Паттінсон знявся у незалежних режисерів братів Бена і Джоша Сафді у фільмі «Гарний час». Актор випадково побачив постер до їх попереднього фільму «Бог знає що» і сам запропонував свою кандидатуру на роль в будь-якій з наступних картин. Після прем'єри фільму в конкурсі Каннського фестивалю американська преса одноголосно визнала роль в ньому кращою в кар'єрі Паттінсона.

У 2020 році вийшов фільм режисера Крістофера Нолана «Тенет», де Роберт виконав одну з головних ролей.

Музика[ред. | ред. код]

Паттінсон грає на гітарі та фортепіано, також складає власну музику. Він також виступає виконавцем двох пісень у саундтреку «Сутінків». Перша пісня має назву «Ніколи не думай», і вона була написана Робертом та Семом Брадлі. Друга називається «Дай мені знак» («Let Me Sign»), написана Маркусом Фостером та Боббі Лонгом. Кетрін Гардвік, режисер «Сутінків», додала записи Роберта у фільм без його дозволу, однак згодом Паттінсон погодився, щоби пісні залишилися у стрічці. Він сказав, що «одна з пісень насправді зробила сцену кращою та цікавішою. Так, наче пісня була створена для того моменту». Саундтрек до фільму «Як бути» також містить у собі три пісні, виконані Робертом Паттінсоном та написані Джо Гестінгсом.

Окрім записів до саундтреків, Паттінсон сказав: «Я ніколи по-справжньому нічого не записував. Я просто грав і все.» Коли його запитують про професійну кар'єру музиканта, Роберт відповідає: «Музика — мій запасний план, якщо не вдасться бути актором.»

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2004 ф Ярмарок марнославства Vanity Fair дорослий Родон Кроулі
2005 ф Гаррі Поттер і Келих Вогню Harry Potter and the Goblet of Fire Седрик Діґорі
2007 ф Гаррі Поттер та Орден Фенікса Harry Potter and the Order of the Phoenix Седрик Діґорі
2008 ф Перехідний вік How to Be Арт
2008 ф Сутінки Twilight Едвард Каллен
2009 ф Відлуння минулого Little Ashes Сальвадор Далі
2009 ф Сутінки. Сага: Молодий місяць The Twilight Saga: New Moon Едвард Каллен
2010 ф Пам'ятай мене Remember Me Тайлер Кітс Хокінс
2010 ф Сутінки. Сага: Затемнення The Twilight Saga: Eclipse Едвард Каллен
2010 в Любов і зрада Love & Distrust Річард
2011 ф Води слонам Water for Elephants Якоб Дженковскі
2011 ф Сутінки Сага: Світанок — Частина 1 Twilight Saga: Breaking Dawn Едвард Каллен
2012 ф Любий друг Bel Ami Жорж Дюруа
2012 ф Космополіс Cosmopolis Ерік Пеккер
2012 ф Сутінки Сага: Світанок — Частина 2 Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 2 Едвард Каллен
2014 ф Ровер The Rover Рейнолдс
2014 ф Зоряна карта Maps to the Stars Джером Фонтан
2015 ф Королева пустелі Queen of the Desert Томас Едвард Лоуренс
2015 ф Життя Life Денніс Сток
2016 ф Дитинство лідера The Childhood of a Leader Чарльз Маркер
2016 ф Загублене місто Z The Lost City of Z капрал Генрі Остін
2017 ф Гарні часи Good Time Конні Нікас
2017 кф Fear & Shame у ролі самого себе
2018 ф Дівиця Damsel Семюел
2018 ф На висоті High Life Монте
2019 ф Маяк The Lighthouse Ефраїм Вінслоу
2019 ф Король The King Луї Гієнський
2019 ф В очікуванні варварів Waiting for the Barbarians Мендель
2020 ф Тенет Tenet Ніл
2020 ф Диявол завжди тут The Devil All The Time Престон Тігардіну
2022 ф Бетмен The Batman Брюс Вейн / Бетмен
2024 ф Міккі-7 Mickey7 Міккі
2025 ф Untitled The Batman Sequel Брюс Вейн / Бетмен

Телебачення[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2004 тф Перстень Нібелунгів Ring of the Nibelungs Ґізельгер
2006 тф The Haunted Airman Тобі Джагг
2007 тф The Bad Mother's Handbook Даніель Гейл

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  2. Getting to know the "Twilight" actors. Newsday.com. 2008. Архів оригіналу за 20 листопада 2011. 
  3. Robert Pattinson Biography. The Biography Channel. A&E Television Networks and Disney-ABC Television Group. Архів оригіналу за 5 липня 2013. 
  4. Robert Pattinson. People. 
  5. Childrens. HarperCollins (англ.). Процитовано 25 листопада 2020. 
  6. Kristen Stewart's Apology to Robert Pattinson for Cheating. PEOPLE.com (EN). Процитовано 26 листопада 2020. 
  7. Bhattacharya, Sanjiv (29 липня 2014). Robert Pattinson Is Esquire's September Cover Star. Esquire (англ.). Архів оригіналу за 21 лютого 2015. Процитовано 26 листопада 2020. 
  8. Robert Pattinson gives first TV interview since split from Kristen Stewart. The Telegraph (англ.). Процитовано 26 листопада 2020. 
  9. Robert Pattinson and FKA Twigs Officially an Item, Singer Staying at Actor's L.A. Home—See the Two Hold Hands in Venice!. E! Online. Mon Sep 22 18:15:00 GMT+0 2014. Процитовано 26 листопада 2020. 
  10. R. Patz: FKA Twigs and I Are Still ‘Kind Of’ Engaged. Us Weekly (англ.). 25 липня 2017. Процитовано 26 листопада 2020. 
  11. Feller, Madison (17 жовтня 2017). Robert Pattinson and FKA Twigs Have Officially Broken Up. ELLE (англ.). Процитовано 26 листопада 2020. 
  12. Роберт Паттинсон стал лицом коллекции Dior (рос.). Ivetta.ua. 25 лютого 2016. 
  13. Астроном из России назвал новый астероид в честь актера Роберта Паттинсона. Газета.Ru (рос.). Процитовано 26 листопада 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]