Роберт Серрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Серрі
англ. Robert Serry
Прапор
Прапор
Посол Нідерландів в Україні.
1992 — 1996
Спадкоємець: Онно Гаттінга ван 'т Сант
 
Народження: 1950(1950)
Калькутта
Країна: Нідерланди
Освіта: Амстердамський університет

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Роберт Серрі (англ. Robert Serry; нар. 1950, Калькутта) — нідерландський дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол Нідерландів в Україні (19921996). Спеціальний представник Генерального секретаря ООН на Близькому Сході (з 2007).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1950 році в Калькутті. Закінчив з відзнакою Амстердамський університет, політолог.

Працював дипломатом в Бангкоці, Москві та Нью-Йорці (ООН). З 1986 по 1992 рік очолював відділ Близького Сходу в Міністерстві закордонних справ, де він був залучений до «тихої дипломатії» між Ізраїлем і палестинцями. У рамках голландського головування в Європейському співтоваристві, взяв участь у подіях, які привели до мирної конференції на Близькому Сході в листопаді 1991 року в Мадриді. З 1992 по 1996 роки був першим Надзвичайним і Повноважним Послом Нідерландів у Києві (Україна). Роберт Серрі був кандидатом у члени парламенту від Лейбористської партії на парламентських виборах 2006 року, але його 48-е місце не дозволило йому бути обраним до парламенту.

29 листопада 2007 — призначений Спеціальним представником Генерального секретаря ООН на Близькому Сході. Був радником Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна і був його особистим представником при Організації визволення Палестини та Палестинській автономії. Працював нідерландський послом в Ірландії. Був заступником помічника Генерального секретаря НАТО з питань врегулювання криз в Оперативному відділі НАТО, а також керівник Спеціальної групи на Балканах.

5 березня 2014 року в Криму зазнав викрадення «невідомими особами в російські уніформі», після утримання в кайданках змушено погодився вилетіти. 6 березня генпрокурор України Олег Махніцький заявив, що ведеться кримінальне провадження на осіб, що його викрадали[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Написав книгу про свій досвід роботи послом у Києві, яка вийшла нідерландською та українською мовами, під назвою «Яка та, незалежна Україна?»
  • Standplaats Kiev: Nederlands eerste ambassadeur in Oekraïne (1997)

Посилання[ред. | ред. код]