Робот-поліцейський (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Робокоп)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Робот-поліцейський
RoboCop
Жанр фантастика, бойовик
Режисер Пол Верховен
Продюсер Арні Шмідт
Джон Девісон
Стефен Лім
Едвард Ноймаєр
Філ Тіппетт
Сценарист Едвард Ноймаєр
Майкл Майнер
У головних
ролях
Пітер Веллер, Ненсі Аллен, Дан О'Герлігіd, Ронні Кокс, Кертвуд Сміт, Міґель Феррер, Ray Wised, Felton Perryd, Paul McCraned, Edward Edwardsd і Пол Верховен
Оператор Йост Вакано
Сол Негрін
Композитор Безіл Поледуріс
Монтаж Френк Дж. Уріосте
Художник Вільям Сенделл
Гейл Саймон
Еріка Еделл Філліпс
Роберт Гулд
Кінокомпанія Orion Pictures
Дистриб'ютор InterCom, MOKÉPd і Netflix
Тривалість 102 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1987
Кошторис $13 000 000
Касові збори США $53 424 681
IMDb ID 0093870
Наступний Робот-поліцейський 2
CMNS: Робот-поліцейський у Вікісховищі

«Робот-поліцейський» (англ. RoboCop) — американський фантастичний бойовик режисера Пола Верховена 1987-го року. Започаткував однойменну франшизу, яка включає фільми-продовження, телесеріал, міні-серіал, відеоігри та комікси. В 2014 році вийшов ремейк.

Українською фільм озвучено студією «Так Треба Продакшн» на замовлення телекомпанії «Інтер» у 2005 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

В Детройті майбутнього набула величезного розгулу злочинність, а саме місто опинилося у фінансовій кризі. Міський уряд укладає контракт з корпорацією Omni Consumer Products (OCP), яка зобов'язується працевлаштувати жителів. OCP планує побудувати в Детройті сучасний квартал під назвою Дельта-Сіті, але почати цей проект OCP не може через кримінальну обстановку. Паралельно у випусках новин показується світ майбутнього, сповнений конфліктів і техногенних катастроф.

На зустрічі керівництва OCP віце-президент Дік Джонс представляє новий засіб охорони правопорядку: крокуючого робота ED-209. Однак на демонстрації, коли молодший керівник Кінні виступає в ролі «злочинця», ED-209 виходить з ладу, не реагуючи на покладену зброю і підняті руки. Робот розстрілює його, після чого Боб Мортон, інший молодий керівник, пропонує главі OCP свою, більш прийнятну програму «Робокоп». Дік Джонс з цього приводу починає ненавидіти Мортона.

На черговому завданні поліцейські Алекс Мерфі і Енн Льюїс наздоганяють злочинців у фургоні. Бандити зі своїм ватажком Кларенсом Боддікером ховаються на покинутому сталеливарному заводі, де Мерфі потрапляє в пастку. Його розстрілюють, завершивши справу пострілом в голову. Врятувати життя Мерфі не вдається, його офіційно визнають мертвим, а тіло передають в програму «Робокоп». Замінивши пошкоджені органи протезами та одягнувши в куленепробивні обладунки, Робокопа, котрий став фактично роботом з людським мозком замість процесора, відправляють боротися зі злочинністю. Робокоп патрулює місто і виявляється надзвичайно оперативним і точним. Мортон отримує підвищення до віце-президентства в OCP, але Дік Джонс наймає Боддікера, щоб убити Мортона в його ж будинку.

Виконуючи свою роботу, Робокоп впізнає деякі деталі, зокрема згадує Енн, що пробуджує в його мозку інші спогади. Це викликає тимчасові приступи, коли Робокоп не може себе контролювати. Врешті він самовільно входить в базу даних, де натрапляє на запис про смерть Алекса Мерфі і підозрюваних в його вбивстві. Робокоп вирушає в місто та знаходить Боддікера на заводі з очищення кокаїну. Коли Робокоп перемагає всіх бандитів на заводі, Боддікер зізнається, що працює на Діка Джонса. Він вривається в штаб-квартиру OCP, але виявляє, що не може заарештувати Джонса чи навіть навести на нього зброю через вшиту в свою машинну частину Директиву № 4, яка забороняє арешт будь-якого старшого керівника OCP. Джонс наказує спецпризначенцям і ED-209 знищити Робокопа. Той отримує сильні пошкодження і тікає, на вулиці його рятує Енн Льюїс, забираючи на автомобілі.

Енн на покинутому заводі ремонтує Робокопа, а той своєю мовою показує, що є більше людиною, ніж роботом. Дік Джонс за допомогою своїх зв'язків звільняє Боддікера з в'язниці і наказує йому знищити Робокопа, обіцяючи зробити його главою організованої злочинності Дельта-Сіті. Поліція в цей час виходить на страйк. Користуючись цим, банда Боддікера, отримавши від Джонса новітнє озброєння, вчиняє в місті безлад та вирушає знищити Робокопа. Прибувши на завод, бандити один за одним гинуть від рук Робокопа, а Боддікера він вбиває гострим роз'ємом. З битви Робокоп виходить з ушкодженнями, Льюїс же серйозно поранена.

Робокоп приїжджає в корпорацію OCP і демонструє докази злочинів Джонса раді директорів OCP. Глава OCP оголошує, що Дік Джонс звільнений і цим дає Робокопу право розстріляти злочинця, відмінивши Директиву № 4. Джонс випадає через вікно і розбивається. Коли глава OCP запитує Робокопа як його звуть, той відповідає: «Мерфі».

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Пітер Веллер офіцер Алекс Дж. Мерфі / Робокоп офіцер Алекс Дж. Мерфі / Робокоп
Ненсі Аллен офіцер Енн Льюїс офіцер Енн Льюїс
Ден О'Херліхі старий старий
Ронні Кокс Дік Джонс Дік Джонс
Кертвуд Сміт Кларенс Дж. Боддікер Кларенс Дж. Боддікер
Мігель Феррер Боб Мортон Боб Мортон
Роберт Дукуй сержант Воррен Рід сержант Воррен Рід
Рей Вайз Леон С. Неш Леон С. Неш
Фелтон Перрі Джонсон Джонсон
Пол МакКрейн Еміль М. Антоновскі Еміль М. Антоновскі
Джессі Д. Гойнс Джо П. Кокс Джо П. Кокс
Дель Замора Каплан Каплан
Келвін Джанг Стів Мін Стів Мін
Рік Ліберман Волкер Волкер
Лі де Брукс Сел Сел
Марк Карлтон Рон Міллер Рон Міллер
Едвард Едвардс Менсон Менсон
Майкл Грегорі лейтенант Хеджекок лейтенант Хеджекок
Фредді Хайс Боббі Боббі
Ніл Саммерс Дуг Дуг
Джин Воланд в'язень в'язень
Грегорі Пудевін юрист Слімі юрист Слімі
Чарльз Керрол поручитель під заставу поручитель під заставу
Кевін Пейдж Кінні Кінні
Іоланда Вільямс Рамірес Рамірес
Тайріз Аллен Starkweather Starkweather
Джон С. Дейвіс Chessman Chessman
Лейрд Стюарт Сесіл клерк Сесіл клерк
Стівен Беррьє Рузвельт Рузвельт
Сейдж Паркер Тайлер Тайлер
Карен Редкліфф технік 1 технік 1
Дерріл Кокс технік 2 технік 2
Джеррі Хейнс доктор Макнамара доктор Макнамара
Актор Роль
Вільям Шоклі Creep Creep
Донна Кіген жертва зґвалтування жертва зґвалтування
Майк Морофф наркоман наркоман
Марджорі Рінірсон жінка у магазині жінка у магазині
Джо Лівінгстон чоловік у магазині чоловік у магазині
Джоан Піркл Барбара Барбара
Дайан Робін Чандра Чандра
Едріенн Сакс Тоуні Тоуні
Маартен Гослінс продавець продавець
Енджи Боллінг Елен Мерфі Елен Мерфі
Джейсон Лівайн Джиммі Мерфі Джиммі Мерфі
С.Д. Немет Біксбі Снайдер Біксбі Снайдер
Білл Фармер Джастін Баллард-Воткінс Джастін Баллард-Воткінс
Майкл Хантер Пітер домовласник Пітер домовласник
Спенсер Прокоп оператор АЗС оператор АЗС
Дебра Зек медсестра медсестра
Л.ДЖ. Кінг лікар швидкої допомоги лікар швидкої допомоги
Девід Пекер лікар швидкої допомоги лікар швидкої допомоги
Ліза Гіббонс Джессі Перкінс Джессі Перкінс
Маріо Мачадо Кейсі Вонг Кейсі Вонг
Дон «Текс» Кларк адміністратор зали засідань адміністратор зали засідань
Гілберт Б. Комбс стрілець Села стрілець Села
Джон Девісон ED-209 (озвучка) ED-209 (озвучка)
Джеймс Філд молодший адміністратор молодший адміністратор
Аллан Граф особистий охоронець Села особистий охоронець Села
Енді Грей
Кеті Гріффін молода дівчина молода дівчина
Гаррі Джонсон тато у рекламі гри тато у рекламі гри
Рендолл Олівер спецпризначенець спецпризначенець
Скотт Слігар спецпризначенець спецпризначенець
Джим Стаскел Ківа Розенберг Ківа Розенберг
Пол Верховен танцюрист на дискотеці танцюрист на дискотеці
Марк Едвард Волтерс хлопець на вулиці хлопець на вулиці


Зйомки[ред. | ред. код]

Персонажа Робокопа придумали режисер Майкл Майнер і Едвард Ноймайєр, натхненний коміксами. Сама ідея Робота-поліцейського спала на думку Едварду Ноймаєру, коли він проходив повз знімальний майданчик фільму «Той, що біжить по лезу». З проектом фільму вони шукали готових взятися за зйомки, врешті зупинившись на Orion Pictures. Першим кандидатом на постановку був Джонатан Каплан, але він віддав перевагу зняти фантастичну комедію з Метью Бродеріком «Проект Ікс» (1987). Після цього зняти фільм пропонували режисерові Монте Хеллману, проте продюсери вирішили не довіряти йому дорогий бойовик, яким мав бути «Робокоп».

Коли сценарій показали Полу Верховену, за легендою, він викинув його, не дочитавши, проте дружина Пола переконала його взятися за проект. Зйомки почалися 6 серпня 1986 року, і тривали до 20 жовтня. Персонал мало знав Верховена і чимало людей на початках вважали «Робокопа» другосортним фільмом[1].

На головну роль розглядалися кандидатури Арнольда Шварценеггера, Рутгера Гауера, Майкла Айронсайда, проте вибір зупинився на Пітері Веллері, який міг вміститися в спроектовані обладунки Робокопа. Дизайн Робокопа розробив Роб Боттін. Він створив кілька повнорозмірних скульптур костюма впродовж кількох місяців, поступово наближаючись до фінального варіанту, затвердженого Верховеном. Окрім того була виготовлена скульптура Пітера Веллера з оргскла для примірки деталей костюма.

Костюм Робокопа складався з шару прогумованого матеріалу, поверх нього надягали ремені, що кріпили обладунки. Обладунки складалися з оргскла, пофарбованого в металічний колір. На перше повне переодягання в Робокопа Веллер затратив 11 годин. Актору знадобилося кілька днів, аби звикнутися з обладунками. До того ж на зйомках стояла висока температура, через що актор втрачав вагу. Оскільки знімати й одягати костюм було довго, під його гумовий шар в перервах подавалося повітря через шланги. Також виявилася інша проблема — Робокоп не вміщався в автомобілі, тож у фільмі показано лише як він або сідає або виходить з авто. Для необхідних зйомок в автомобілі доводилося знімати нижню частину обладунків. Щоб надати голові актора потрібного вигляду, одягалася облягаюча шапка. Додаткове гримування займало понад 6 годин.

Верховен вважав, що показувати постріли, не показуючи рани від них — неправильно. Для кривавих сцен застосовувалися вибухові пакетики з червоною фарбою, які через приховані дроти підривали асистенти-піротехніки. На акторах також містилися захисні жилети, щоб вибухи не травмували їх. Додатково були створені муляжі кінцівок, обладнані трубками для фарби і стиснутого повітря, щоб зобразити фонтанування крові. У сцені вбивства Мерфі використовувалася маріонетка, що мала порохові заряди і вібруючий механізм. Сцени з розкладанням бандита під дією токсичних відходів наприкінці фільму також створювалися зйомками маріонетки, наповненої помиями.

Створенням образу Детройту майбутнього займався художник Рокко Джоффрі, вже відомий за роботами над іншими науково-фантастичними кінострічками.[2] За основу для будівлі корпорації OCP було взято будівлю муніципалітету в Далласі. Поліцейськими автомобілями послужили перероблені Форди «Таурус». «Комп'ютер» в якому Робокоп шукав дані злочинців насправді був телефонним комутатором компанії Northern Telecom. Автоматичний пістолет головного героя був модифікованим Beretta M93R з підсилювачем. Сцена падіння Діка Джонса у фіналі створювалася за допомогою маріонетки Діка і покадрової зйомки[3].

Образ робота ED 209 створив аніматор Крег Дейвіс. На зйомках застосовувалася повнорозмірна нерухома модель зроблена з оргскла, пінопласту і пластмаси, а також кілька рухомих мініатюр Філа Тіппетта. Всього для фільму було знято понад 50 сцен з ED 209. Рух робота знімався покадрово на плівку з прозорим фоном і накладався на кіноплівку із відзнятими інтер'єрами та персонажами. В низці сцен моделі доводилося розбирати для досягнення потрібної видовищності. Постріли зброї робота насправді були накладеними фотоспалахами. Озвучував робота продюсер Джон Девісон[4].

На попередніх закритих показах глядачі схвалили фільм, в тому числі й поліція Детройта[5].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Режисер фільму Пол Верховен знявся в епізодичній ролі-камео в сцені арешту Леона.
  • У рекламному ролику картини була використана музика з «Термінатора» (1984).
  • В кінці фільму Робот-поліцейський йде по воді. За словами Верховена, він таким чином хотів представити футуристичний образ Христа.
  • Дві сцени були заплановані за сценарієм, але так і не зняті. Перша — сцена відвідування Робокопом своєї могили. Друга — довга автомобільна гонитва, яка приводить персонажів на сталеливарний завод, де Робокоп знімає шолом.
  • У фільмі в сукупності вбито 30 осіб.
  • У цілодобовому магазині людина вибирає комікс «Залізна людина» («Iron Man»).
  • Режисерська версія фільму має хронометраж 103 хвилини.
  • Основа костюма робота-поліцейського взята з японського серіалу «Space Sheriff Gavan» 1982 року.

Саундтрек[ред. | ред. код]

RoboCop
Саундтрек-альбом
Композитор Безіл Поледуріс
Дата випуску 25 жовтня 1990
Жанр бойовик, науково-фантастичний фільм, супергеройський фільм, фільм-антиутопіяd, фантастичний фільм, фільм-трилер, сплеттерd і кіберпанк
Тривалість 41:19
Лейбл Varese Sarabande
Продюсер Jon Davisond
Хронологія
Попередній
←
Робот-поліцейський 2
Наступний
→
Список треків
#НазваТривалість
1.«Main Title»0:40
2.«Van Chase»4:51
3.«Murphy's Death»2:38
4.«Rock Shop»3:42
5.«Home»4:15
6.«Robo Vs. ED-209»2:07
7.«The Dream»3:07
8.«Across The Board»1:49
9.«Betrayal»2:18
10.«Clarence Frags Bob»1:43
11.«Robo Tips His Hat»3:12
12.«Drive To Jones' Office»2:10
13.«We Killed You»1:47
14.«Directive IV/Robo Tips His Hat»1:45
15.«Showdown»5:15
41:19

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доспехи бога: Гид по вселенной «Робокопа». Процитовано 6 вересня 2015. 
  2. Rocco Gioffre. IMDb. Процитовано 6 вересня 2015. 
  3. Создание классики: «Робот-полицейский». Часть первая - Мир 3D. www.mir3d.ru. Архів оригіналу за 4 жовтня 2015. Процитовано 5 вересня 2015. 
  4. Создание классики: «Робот-полицейский». Часть вторая - Мир 3D. www.mir3d.ru. Архів оригіналу за 4 жовтня 2015. Процитовано 5 вересня 2015. 
  5. Інтерв'ю Пола Верховена. YouTube. Процитовано 6 вересня 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]