Робін Вільямс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Робін Уїльямс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Робін Вільямс
Robin Williams
англ. Robin Williams[1]
Вільямс, 4 грудня 2011
Вільямс, 4 грудня 2011
Вільямс, 4 грудня 2011
Ім'я при народженні Робін Маклорін Вільямс
Народився 21 липня 1951(1951-07-21)[2][3][…]
Чикаго, Іллінойс, США[5][6]
Помер 11 серпня 2014(2014-08-11)[7][2][…] (63 роки)
Тібурон, Марін, Каліфорнія, США[8][9] або Парадайс Кей, Марін, Каліфорнія, США
  • повішення[10]
  • Поховання затока Сан-Франциско[11]
    Громадянство  США
    Релігія Єпископальна Церква США
    Діяльність стендап-комік, телеактор, кіноактор, актор, комік, кінопродюсер, сценарист, наратор аудіокниг, актор театру, актор озвучування, мім
    Alma mater Джульярдська школа (1976), Claremont McKenna Colleged, Detroit Country Day Schoold, Redwood High Schoold, College of Marind і Durham Colleged
    Роки діяльності 19762014
    Дружина Валері Веларді (розлучені)
    Марша Гарсес-Вільямс
    Діти Закарі Пим Вільямс (син від Валері Веларді)
    (11 квітня 1983)
    Зельда Рей Вільямс (донька від Марші Гарсес-Вільямс)
    (31 липня 1989)
    Коді Ален Вільямс (син від Марші Гарсес-Вільямс)
    (25 листопада 1991)
    Батьки Robert Williamsd
    Laura McLaurind
    Брати / сестри Robert Williamsd
    Провідні ролі Пітер Пен, Місіс Даутфайр[джерело?]
    IMDb nm0000245
    Нагороди та премії
    Оскар — 1998
    Золотий глобус — 1987, 1991, 1993
    Премія Греммі — 1980, 1988, 1989, 2003

    CMNS: Робін Вільямс
    Robin Williams
    у Вікісховищі
    Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

    Робін Маклорін Вільямс (англ. Robin McLaurin Williams; 21 липня 1951(19510721), Чикаго, Іллінойс, США — 11 серпня 2014, Парадайс Кей, Каліфорнія, США) — американський актор, комік, лауреат декількох «Еммі» та «Греммі». Починав як комік розмовного жанру, але згодом здобув славу виконуючи комічні, а з часом і драматичні ролі на телебаченні та в кіно. Зокрема, 1998 р. отримав «Оскара» як актор другого плану.

    Життєпис[ред. | ред. код]

    Ранні роки життя[ред. | ред. код]

    Робін Вільямс народився в Чикаго, в родині фотомоделі та одного з керівних працівників автомобільної компанії Ford. Батько був відповідальним за район середнього заходу країни і сім'я часто подорожувала. Спочатку вони мешкали у штаті Іллінойс, потім у Мічигані і нарешті у Каліфорнії. З попереднього шлюбу матері у нього ще був старший брат Макларін та Тод зі шлюбу батька.

    За його власним визнанням, бажання стати актором у Вільямса виникло після перегляду кінофільму Стенлі Кубрика — «Доктор Стрейнджлав». Ще у школі він пішов на курси акторського мистецтва, вивчав драму у школі. По закінченні школи за рекомендацією батьків він вступив до одного з елітних коледжів, де мав вивчати юриспруденцію і продовжити кар'єру на дипломатичній службі. Однак крім акторського мистецтва інші предмети мало цікавили Вільямса. Коли за неуспішність його таки відрахували з коледжу, батько наполіг на тому, щоб він здобув якийсь практичний фах, перш ніж іти до акторської школи. Вступивши на курси зварювальника на вимогу батька, Вільямс почав готуватися до своєї справжньої кар'єри актора. Не закінчивши курси зварювання, після батькової смерті, за результатами прослуховування, 1973 року його одразу взяли на старші курси Джульярдської школи — однієї з елітних драматичних шкіл країни. Найбільшого успіху Вільямс досяг у копіюванні численних діалектів та акцентів, що пізніше стало йому в пригоді в акторській кар'єрі. Разом з іншим відомим актором Крістофером Рівом він також виконував і драматичні ролі.

    Перші ролі[ред. | ред. код]

    Перші виступи Вільямса були комічні монологи, спочатку він виступав у клубах Сан-Франциско. Першою роллю на телебаченні став епізодичний образ інопланетянина Морка в одній із програм Ен-Бі-Сі. Цей персонаж став настільки популярним серед глядачів, що компанія започаткувала новий сітком «Морк і Мінді», який виходив у 19781982 рр. Успіх Робіна Вільямса у цій програмі зробив його дуже відомим в Америці, серед молодого покоління почали поширюватися вислови та кліше започатковані Робіном на екрані.

    Незважаючи на успіх на телебаченні, Робін продовжував виступати з комічними монологами. З часом його успішні виступи на естраді зажили йому значної слави у США, його шоу з'являлися на Бродвеї, виходили окремими дисками. Талант Вільямса як пародиста, на думку багатьох, був неперевершений — він мав феноменальну можливість змінювати декілька акцентів і голосів у одному й тому ж діалозі, пародіювати відомих осіб і політиків. Під час багатьох зі своїх виступів, велику частину займала щира імпровізація, коли він вживав непідготовлений матеріал і спирався на смаки та реакцію аудиторії. За його власним визнанням, пародіювати він почав ще змалку, коли копіював південний акцент своєї тітки. З часом цей талант він удосконалив настільки, що був здатний виконувати діалоги і міняти ролі та акценти спонтанно і дуже швидко.

    Визнання у кіно[ред. | ред. код]

    З початку 1980-х Вільямс мав декілька епізодичних ролей у кіно, але найбільшої слави зажив своєю участю у фільмі «Доброго ранку, В'єтнаме!», за яку його було вперше номіновано на «Оскара». Ця роль зробила Вільямса відомим не тільки як комічного, але й драматичного актора. Втім, найуспішнішими для нього були комічні ролі в таких фільмах як «Місіс Даутфайр», де його гра і майстерність стали легендарними.

    Окрім численних ролей у кіно, Вільямса також запрошували на озвучування повнометражних мультфільмів. З-поміж озвучених ним мультфільмів критики відзначають «Аладдін», де він озвучив роль джина. Як зізнався актор, більшість діалогів він вигадав спонтанно, користуючись феноменальною можливістю пародіювати та копіювати акценти з великою швидкістю. Успішними також стали його ролі у «Роботах», «Двохсотлітній людині» та інші.

    Попри славу комічного актора, Робін Вільямс не полишав зніматися й у драматичних картинах. Його талант драматичного актора не лишився невідзначеним кінокритиками  — він номінувався на «Оскара» за ролі у фільмах «Товариство мертвих поетів» (1989), «Яків брехун» (1999) та інші. 1997 року за роль психолога у фільмі «Розумник Вілл Хантінг» Вільямса нагороджено премією Американської кіноакадемії як найкращого актора другого плану.

    Смерть[ред. | ред. код]

    Квіти, принесені фанатами до будинку в Сан-Франциско, який використовували для фільмування «Місіс Даутфайр», 13 серпня 2014 р.

    Вільямса знайшли непритомним у власному будинку в місті Парадайс Кей, округ Марін, Каліфорнія, 11 серпня 2014 об 11:55 за місцевим часом і оголосили мертвим о 12:02[13]. Шериф округу Марін заявив, що імовірною причиною смерті Вільямса стала асфіксія (задуха), однак остаточно причину смерті буде встановлено після проведення судово-медичної експертизи, яка відбулася 12 серпня[14]. Представник актора заявив, що перед смертю Вільямс «боровся з важкою депресією», проте він не підтвердив заяви про самогубство[15].

    Дружина Вільямса сказала: «Я втратила свого чоловіка і найкращого друга, а світ втратив одного з найулюбленіших артистів і найпрекрасніших людей»[16].

    Друг-комік актора Стів Мартін написав у твіттері: «Мене не могла не вразити смерть Робіна Вільямса, справжньої людини, найбільшого таланту, партнера по сцені, непідробної душі»[17][18].

    12 серпня 2014 представник американської місцевої поліції Кейт Бойд заявив, що актор Робін Вільямс вчинив самогубство через повішення.[19]

    Наступного дня після смерті зірки, у твіттерах багатьох знаменитостей з'явилися слова поваги на адресу актора, що раптово пішов із життя. Нижче наведено кілька таких висловлювань.

    Робін був комедійною грозою, а наш сміх — громом, який його підтримував

    Стівен Спілберг, [20]

    Ми були добрими друзями, і обидва страждали від хвороби, про яку мало хто знає, — депресії. Я ніколи не міг уявити, що він ось так піде з життя. Хай благословить його Бог. Я не можу повірити. Я сповнений смутку. Яка прекрасна людина! Який неймовірний талант! Я любив його.

    Чеві Чейз, [20]

    Ми втратили одного з найгеніальніших і найобдарованіших коміків, одного з найкращих акторів нашого покоління. Дивитися, як працює Робін, було магією і великою честю. Він грав так, як ніхто інший. Він був одним з тих людей, які дійсно заслуговують зватися геніями.

    Кріс Коламбус, [20]

    Робін Вільямс був пілотом, доктором, джином, нянькою, президентом, професором, Пітером Пеном. Він був унікальною людиною. Він з'явився в наших життях як прибулець, але пішов, зачепивши струни людської душі.

    Барак Обама, [20]

    Я не зустрічав світлішої людини, ніж Робін. Його покликання як артиста було піднімати всім настрій, робити людей щасливими. Він любив нас усіх, і ми любили його.

    Джон Траволта, [20]

    Його вдова, Сьюзен Шнайдер, сказала, що перед смертю Вільямс був тверезим, але у нього діагностували хворобу Паркінсона на ранній стадії, про що він був «не готовий поділитися публічно». Розтин показав, що у Вільямса були дифузні тільця Леві (які були помилково діагностовані як хвороба Паркінсона). У есе, опублікованому в журналі «Neurology» через два роки після його смерті, Сьюзен Шнайдер розповіла, що хвороба тільця Леві у Вільямса була описана кількома лікарями як одна з найгірших патологій, які вони бачили.[21]

    Приватне життя[ред. | ред. код]

    За власним визнанням, протягом кількох років актор мав серйозні проблеми зі зловживанням наркотиків і алкоголю. Смерть відомого коміка та друга Джона Белуші спонукала його покінчити з наркотиками, пізніше він також лікувався у клініці від алкоголізму.

    Робін Вільямс одружувався тричі — вперше 4 червня 1978 року з Валері Веларді, з якою в нього народився син Закарі (Зак) 1983 року. Однак вже 1988 року шлюб розпався, а через рік, а саме 30 квітня 1989 р., він одружився з Маршею Гарсес. У подружжя народилося двоє дітей — Зельда (названа на честь головної героїні серії ігор The Legend of Zelda[22]) та Коді. Донька Зельда теж почала зніматись у фільмах зі своїм батьком. 2010 року Робін та Марша розлучилися.

    22 жовтня 2011 року в Каліфорнії Вільямс одружився зі своєю третьою дружиною, графічним дизайнером Сьюзен Шнайдер.

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    Нагороди[ред. | ред. код]

    Рік Премія Категорія Фільм Результат
    1979 Еммі Найкращий актор комедійного серіалу Морк і Мінді[en] Номінація
    Золотий глобус Найкраща чоловіча роль серіалу — комедія або мюзикл Переможець
    1980 Золотий глобус Найкраща чоловіча роль серіалу — комедія або мюзикл Морк і Мінді[en] Номінація
    1985 Золотий глобус Найкраща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Москва на Гудзоні Номінація
    1988 Золотий глобус Найкраща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Доброго ранку, В'єтнаме Переможець
    Оскар Найкраща чоловіча роль Номінація
    1989 Британська академія телебачення та кіномистецтва Найкраща чоловіча роль Доброго ранку, В'єтнаме Номінація
    1990 Британська академія телебачення та кіномистецтва Найкраща чоловіча роль Спілка мертвих поетів Номінація
    Золотий глобус Найкраща чоловіча роль (драма) Номінація
    Оскар Найкраща чоловіча роль Номінація
    1991 Золотий глобус Найкраща чоловіча роль (драма) Пробудження Номінація
    1992 Сатурн Найкращий актор Король-рибалка Номінація
    Золотий глобус Найкраща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Переможець
    Оскар Найкраща чоловіча роль Номінація
    1993 Сатурн Найкращий актор другого плану Аладдін Переможець
    Найкращий актор Іграшки Номінація
    MTV Movie Awards Найкраща комедійна роль Аладдін Переможець
    1994 Еммі Найкращий запрошений актор драматичного серіалу Homicide: Life on the Street[en] Номінація
    MTV Movie Awards Найкраща комедійна роль Місіс Даутфайр Переможець
    Найкраща чоловіча роль Номінація
    Золотий глобус Найкраща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Переможець
    1996 Сатурн Найкращий актор Джуманджі Номінація
    1997 Премія Гільдії кіноакторів США Найкращий акторський склад в ігровому кіно Клітка для пташок Переможець
    MTV Movie Awards Найкраща комедійна роль Номінація
    Найкращий кінодует Номінація
    1998 Премія Гільдії кіноакторів США Найкраща чоловіча роль другого плану Розумник Вілл Хантінг Переможець
    Найкращий акторський склад Номінація
    Золотий глобус Найкраща чоловіча роль другого плану Номінація
    Оскар Найкраща чоловіча роль другого плану Переможець
    1999 Золотий глобус Найкраща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Цілитель Адамс Номінація
    2003 Сатурн Найкращий актор Фото за годину Переможець
    Найкращий актор другого плану Безсоння Номінація
    2005 Золотий глобус Премія імені Сесіль Б. ДеМілля Переможець
    2008 Еммі Найкращий запрошений актор драматичного серіалу Закон і порядок: Спеціальний корпус Номінація
    2014 Премія Гільдії кіноакторів США Найкращий акторський склад Дворецький Номінація

    Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Virtual International Authority File[Dublin, Ohio]: OCLC, 2003.
    2. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    3. Robin Williams obituaryThe Guardian, 2014.
    4. а б Encyclopædia Britannica
    5. Carroll R. Robin Williams found dead in California homeThe Guardian, 2014.
    6. Deutsche Nationalbibliothek Record #119040468 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
    7. http://www.bbc.com/news/world-us-canada-28749702
    8. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
    9. http://sanfrancisco.cbslocal.com/2014/08/11/robin-williams-found-dead-in-tiburon-home-of-apparent-suicide/
    10. Robin Williams, actor and comedian, found dead at 63BBC News, 2014.
    11. Find a Grave — 1996.
    12. datos.bne.es: El portal de datos bibliográficos de la Biblioteca Nacional de España — 2011.
    13. Investigation into Death of Actor Robin Williams. Huffington Post. Marin County Sheriff's Office, Coroner Division. 11 серпня 2014. Процитовано 12 серпня 2014. 
    14. Sevilla, Mario (11 серпня 2014). BREAKING: Actor-comedian Robin Williams Found Dead. KRON 4. Архів оригіналу за серпня 12, 2014. Процитовано серпня 12, 2014. 
    15. Sperling, Nicole. Robin Williams dead at 63. Entertainment Weekly. Entertainment Weekly Inc. Архів оригіналу за 11 серпня 2014. Процитовано 11 серпня 2014. 
    16. Robin Williams Dead in Suspected Suicide: Coroner. NBC New York. 11 серпня 2014. Процитовано 11 серпня 2014. 
    17. Twitter
    18. Robin Williams Dies at 63: Steve Martin, Kathy Griffin, Miley Cyrus and More React. Entertainment Tonight. 11 серпня 2014. Процитовано 11 серпня 2014. 
    19. Поліція: Робін Вільямс учинив самогубство
    20. а б в г д Прощання з Робіном Вільямсом
    21. Лікарі припустилися фатальної помилки у діагнозі покійного Робіна Вільямса. ТСН.ua (укр.). 1 липня 2015. Процитовано 21 листопада 2023. 
    22. Robin Williams, daughter Zelda star in «The Legend of Zelda» ad (Video)Profile: Robin Williams, actor and comedianOcarina of Time 3D Commercial Stars Robin Williams

    Посилання[ред. | ред. код]