Окуневі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Родина Окуневі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окуневі
Окунь звичайний (Perca fluviatilis)
Окунь звичайний (Perca fluviatilis)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Окуневидні (Percoidei)
Родина: Окуневі (Percidae)
Посилання
Вікісховище: Percidae
Віківиди: Percidae
EOL: 5270
ITIS: 168356
NCBI: 8165
Fossilworks: 83660

Окуневі (Percidae) — родина риб, мешканців прісних та солонуватоводних водойм північної півкулі. Об'єднує більш ніж 160 видів, які розподілені між дев'ятьма родами та двома підродинами.

У окуневих риб два перших промені в анальному плавці видозмінені в колючки (це є діагностичною ознакою родини). Спинний плавець складається з двох частин: колючої (передня) та м'якої (задня). У деяких видів ці частини об'єднані, в інших — відокремлені. На щелепах щетинкоподібні зуби, у деяких видів добре виражені ікла. Луска ктеноїдна (опис будови такого типу луски див. в статті «Риби»).

В родині розрізняють три підродини — Окуневі, Дартерові і Судакові. Різниця між ними полягає в ступені розвитку інтергемальних кісточок, колючок в анальному плавці та бічної лінії.

Паралельна еволюція призвела до того, що в кожній з підродин з'явились конвергентно схожі дрібні бентичні риби з редукованим плавальним міхуром. У представників підродини Окуневих (йоржи, окуні, сопачі) передня інтергемальна кісточка більш розвинута, ніж інші, колючки в анальному плавці товстіші, бокова лінія (на відміну від Судакових) не заходить на голову.

Найбільш широко розповсюджені окуні (Північна Америка, Європа, північна Азія), потім йдуть судаки (Північна Америка та Європа) та йоржі (Європа, північна Азія, подекуди інтродуковані в Північну Америку). Чопи, окунь-підкамінник[1] і сопачи зустрічаються лише в Азово-Чорноморському басейні, дартери — тільки в Північній Америці.

Роди[ред. | ред. код]

Згідно з FishBase містить 10 родів:[2]

Література[ред. | ред. код]

  1. Макграт, Стівен (11 листопада 2020). Як рятують "найрідкіснішу рибу Європи". https://www.bbc.com (укр.) . BBC News. Архів оригіналу за 15 листопада 2020. Процитовано 14 листопада 2020.
  2. Percidae at FishBase. Архів оригіналу за 28 червня 2013. Процитовано 22 квітня 2012.