Родникова Гута

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Родникова Гута
Країна Україна Україна
Область Закарпатська область
Район Мукачівський район
Громада Полянська сільська громада
Основні дані
Засноване 1618
Населення 483
Площа 12 км²
Густота населення 40,25 осіб/км²
Поштовий індекс 89310
Телефонний код +380 3133
Географічні дані
Географічні координати 48°43′32″ пн. ш. 22°55′35″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
467 м
Водойми струмок Шипіт
Місцева влада
Адреса ради 89310, с. Родниківка, 12а
Карта
Родникова Гута. Карта розташування: Україна
Родникова Гута
Родникова Гута
Родникова Гута. Карта розташування: Закарпатська область
Родникова Гута
Родникова Гута
Мапа
Мапа

Роднико́ва Гу́та — село в Україні, у Мукачівському районі Закарпатської області.Входить до складу Полянської сільської громади.

Колишня назва — Ізвор Гута. Назва села Родникова Гута походить від того, що в цьому селі в давнину був склозавод, яким управляв фермер. На цьому заводі працювали люди різних національностей (чехи, словаки, поляки, угорці). Угорці називали село Фораш Гута, а словаки — Ізвор Гута. У перекладі Фораш і Ізвор означає струмок. А склозавод називали Гута, який давав основну продукцію — пляшки. Родник — це струмок, який бере початок у Родниковій Гуті.

Вперше про це село згадується в документах в 1600 роках. Першими поселенцями цього села були словаки, чехи, угорці та німці.

Після занепаду село знову заснував граф Шенборн, переселивши сюди в 1827—1830 роках 38 сімей для роботи в лісі та на склофабриці, що існувала з 1834 р. до середини XIX ст. Прийшли вони з-під Міхаловець і Вранова (Словаччина).

Старожили розповідають, що, згідно з сільським переказами, виробництво скла з Родникової Гути було перенесено через хребет в сусіднє село Верхня Грабівниця.

Найбільш поширене прізвище в селі — Гутник.

храм Вознесіння Господнього. 1946.

Дерев'яну церкву збудував у 1924 р. відомий на Верховині майстер Василь Улинець. На жаль, восени 1944 р., коли через село проходив фронт, коло церкви впала міна і споруда згоріла. Село було евакуйоване, а коли люди повернулися, виднівся лише цоколь церкви. На цім цоколі місцеві майстри Токарчик, Ключкович, Петро Тріщула збудували в 1946 р. нову дерев'яну церкву. Форми цієї церкви, можливо, повторюють форми старої церкви, за винятком хіба що заверпіення турні, яке в Улинця було завжди бароковим. Дзвіниця є дуже простою каркасною спорудою під чотирисхилим шатром. Зовнішній вигляд ансамблю зіпсовано бляшаними покрівлями. Збереглася картина початку XX ст. «Ісус Христос».

Географія[ред. | ред. код]

Селом тече струмок Шипіт.

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення села становила 518 осіб, з яких 254 чоловіки та 264 жінки.[1]

За переписом населення України 2001 року в селі мешкали 483 особи.[2]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року:[3]

Мова Відсоток
українська 96,07 %
словацька 3,73 %
інші 0,20 %

Туристичні місця[ред. | ред. код]

- храм Вознесіння Господнього. 1946.

- старий склозавод

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Закарпатська область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  2. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Закарпатська область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  3. Розподіл населення за рідною мовою, Закарпатська область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.

Посилання[ред. | ред. код]