Рододендрон карпатський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Рододендрон карпатський
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
Рододендрон карпатський (R. myrtifolium)
Біноміальна назва
Rhododendron myrtifolium
Синоніми

Rhododendron kotschyi Simonk. Rhododendron ferrugineum L. subsp. kotschyi (Simonk.) Hayek

Рододе́ндрон карпа́тський[2], Ко́чі, східнокарпатський, або миртоли́стий (Rhododéndron myrtifólium Schott & Kotschy) — вічнозелений гарноквітучий чагарничок, поширений у горах Східної Європи і зокрема в Україні вид роду рододендрон (Rhododendron) родини вересових (Ericaceae). Занесено до Червоної книги України.

Народні назви[ред. | ред. код]

Найвідоміша народна назва карпатського рододендрона — червона рута, від якої походять назви славної пісні Володимира Івасюка та однойменного фестивалю. Інші назви — бердулян, бердуляк, збурник, кашкара, когітник, омеґа, чорногривник[3]

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Рододендрон карпатський — вічнозелений чагарничок висотою 10-40 см. Листки шкірясті, темно-зелені, блискучі, еліптично-яйцеподібні з трохи загорнутими донизу краями, розміром до 2 см, чергові.

Суцвіття парасолькоподібні. Оцвітина яскраво-рожевого, майже пурпурового кольору, 1-2 см. Чашечка невелика, розділена на частки. Стовпчик маточки коротший від зав'язі. Тичинок у квітці 10. Плід — багатонасінна коробочка. Насінина еліптичної форми, плеската, з поздовжніми реберцями, блискуча, помаранчево-коричневого кольору.

Угруповання рододендрона карпатського на г. Пожижевській

Поширення[ред. | ред. код]

Рододендрон карпатський трапляється на Балканах (Родопи), у Східних і Південних Карпатах, зокрема в Болгарії, Македонії, Румунії і в Україні. Східно-південно-карпатсько-балканський субендемік. В Україні зростає на північній межі свого поширення. Занесений до Червоної книги під ІІ категорією охорони[4]. В Україні росте на субальпійських та альпійських луках поміж заростями сосни гірської та ялівцю сибірського на висотах 1600–2050 м. Характерний для Ґорґан, Свидовця (лише у масиві Близниці), Чорногори (досить звичайно), Мармароського масиву і Чивчин. Під охороною у КБЗ та КНПП.

Таксономія[ред. | ред. код]

Вперше описаний австрійським ботаніком Теодором Кочі (Theodor Kotschy) (1813–1866), та угорцем Лайошем Шімонкаї (Lájos Simonkai).

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Rhododendron ferrugineum subsp. myrtifolium (Schott & Kotschy) Hayek, 1928
  • Rhododendron kotschyi Simonk., 1887

Життєва форма[ред. | ред. код]

Прийнято вважати, що рододендрон карпатський представлений двома екоморфами: типовою сланкою і подушковидною[5] , але за умов розташування місцезростань на гребенях і хребтах у високогір'ї ймовірним є формування екоморфи шпалерного типу, що формується через посилення впливу різноманітних чинників середовища. У природних умовах тривалість онтогенезу становить понад 120 років, а за екстремальних умов скорочується до 40-60 років. [6].

Використання[ред. | ред. код]

Серед інших близько 500 видів рододендронів існують декоративні сорти рододендрона карпатського. Використовується на альпійських гірках. Росте помалу, вимагає легкого, дещо кислого ґрунту та максимального освітлення. У народній медицині використовується як лікарська рослина у вигляді чаю з квітів та сиропу. Квіти містять мікроелементи та поліфеноли. Рододендрон карпатський є легендарною рослиною і його масове цвітіння виступає фактором, який приваблює туристів[7].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Флора Європи
  2. Rhododendron myrtifolium // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Кобів Ю. Словник українських наукових і народних назв судинних рослин.— К.: Наук. думка, 2004. — C. 346
  4. Рододендрон східнокарпатський/ Червона Книга України
  5. Кияк В. Г. Зміни життєвих форм видів альпійських фітоценозів Карпат. В кн.: Структура високогірних фітоценозів Українських Карпат. Київ: Наук. думка, 1993. С. 89-96.
  6. Волощук М., Прокопів А. Особливості формування життєвої форми Rhododendron myrtifolium Schott et Kotschy // Біологічні Студії / Studia Biologica, 2011. — Том 5/No1. — С. 149–158 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 6 березня 2014. Процитовано 6 березня 2014.
  7. Пік цвітіння рододендрону на Мармаросах і Чорногорі

Література[ред. | ред. код]

  • Cullen, J. (1980). A Revision of Rhododendron 1: Subgenus Rhododendron sections Rhododendron & Pogonanthum. Notes from the Royal Botanic Garden Edinburgh. 39 (1): 111.