Розчин Люголя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розчин Люголя
Систематизована назва за IUPAC
Класифікація
ATC-код
PubChem
CAS 12298-68-9
DrugBank DB14492
KEGG D00860
Хімічна структура
Формула I3K
Мол. маса
Синоніми Potassium triiodide, Lugol's solution, aqueous iodine, strong iodine solution[1]
Фармакокінетика
Біодоступність
Метаболізм
Період напіввиведення
Екскреція
Реєстрація лікарського засобу в Україні

Ро́зчин Люго́ля (лат. Solutio Lugoli) — комбінований препарат, розчин йоду у водному розчині йодиду калію. Утворений комплекс K[I3] добре розчиняється в воді. Названий на честь французького лікаря Жана Ґійома Оґюста Люґоля. Використовується водний і водногліцериновий розчин.[2]

Склад гліцеринового розчину: 100 мл розчину містять: йоду — 1,0 г, калію йодиду — 2,0 г, гліцерину — 94.0 г Допоміжні речовини: вода очищена.

Фармакотерапевтична група: Антисептичні препарати

Частіше всього цей розчин використовують в медицині. Адже розчин Люголя з гліцерином має бактерицидну дію за рахунок вмісту в ньому вільного йоду. Препарат має протимікробну дію на грам-позитивні та грам-негативн бактерії, у тому числі на стрептококи, стафілококи, кишкову паличку, клебсієли, вульгарний протей. Розчин Люголя з гліцерином застосовують при різних запальних процесах слизових оболонок глотки та гортані — при хронічному ларингіті, тонзиліті, фарингіті. Препарат можна застосовувати як дорослим, такі дітям.

Протипокази[ред. | ред. код]

Протипоказами до застосування розчину є:

  • підвищена чутливість до компонентів препарату;
  • тяжкі захворювання печінки та нирок, виражена гіперфункція щитоподібної залози, декомпенсована серцева, ниркова або печінкова недостатність;
  • дослідження або терапія радіоактивним йодом (за 2 тижні перед та після дослідження або терапії)[3].

Належні заходи безпеки при застосуванні — препарат не призначений для прийому внутрішньо. Не слід вдихати та/або ковтати препарат. З обережністю застосовувати при ларингіті через можливість ларингоспазму; при туберкульозі, геморагічних діатезах. Не допускати потрапляння препарату в очі. Не слід порушувати правила застосування лікарського засобу, це може зашкодити здоров'ю[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Strong Iodine Solution. The American Society of Health-System Pharmacists. Архів оригіналу за 13 January 2017. Процитовано 8 January 2017.
  2. ОСОБЛИВІ ВИПАДКИ ВИГОТОВЛЕННЯ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ. КРАПЛІ. ЛЕКЦІЯ, С.9,11
  3. Люголя розчин розчин флакон 25 г
  4. Люголь (Lugol)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]